Sănătate

Virusul mortal Marburg ar putea aduce o nouă pandemie. Primele decese confirmate

Temeri la nivel internațional legate de o nouă pademie. Una dintre cele mai mortale boli din lume, Marburg, a făcut deja primele victime.

Virusul mortal Marburg ar putea aduce o nouă pandemie. Primele decese confirmate. FOTO: Depositphotos.com Virusul mortal Marburg ar putea aduce o nouă pandemie. Primele decese confirmate. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Autoritățile din Ghana suspectează că două persoane au murit din cauza virusului extrem de mortal Marburg și se pregătesc pentru un potențial focar. Pacienții aflați în regiunea Ashanti, nu se cunoșteau între ei, sugerând că boala se răspândește pe scară largă, scrie Daily Mail. Testele inițiale au fost pozitive pentru acest virus, iar mostrele sunt reanalizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

 


Dacă va fi confirmată, aceasta ar fi a doua oară când virusul Marburg a fost detectat în Africa de Vest, după un mic focar în Guineea, anul trecut. OMS trimite experți pentru a sprijini oficialii din domeniul sănătății din Ghana și pentru a urmări contactele apropiate ale victimelor. Oficialii vor lucra, de asemenea, cu comunitățile pentru a le alerta și a le educa cu privire la pericolele bolii și pentru a colabora cu echipele de intervenție în caz de urgență.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Un văr mortal al Ebola, Marburg ucide între un sfert și 90% din toți cei care se infectează. Agentul patogen extrem de infecțios a fost prezentat drept „următoarea mare amenințare pandemică”, OMS descriindu-l ca fiind „predispus să genereze epidemii”.


Pacienții infectați devin „ca niște fantome”, adesea dezvoltând ochi adânci și fețe lipsite de expresie. Aceasta este, de obicei, însoțită de sângerare din orificii multiple, inclusiv din nas, gingii, ochi și vagin.

Dr Francis Kasolo, reprezentantul OMS în Ghana, a declarat: „Autoritățile sanitare sunt pe teren investighând situația și se pregătesc pentru un posibil răspuns la focar. Colaborăm îndeaproape cu țara pentru a intensifica detectarea, a urmări contactele, a fi gata să controlăm răspândirea virusului”.


Ce simptome au avut pacienții?

Oficialii au spus că cei doi pacienți din Ghana au suferit diaree, febră, greață și vărsături. Vârstele și sexul lor nu au fost dezvăluite. Analiza probelor prelevate de la doi pacienți de către Institutul Memorial Noguchi pentru Cercetare Medicală din țară a fost pozitivă pentru Marburg. 

Acestea au fost trimise acum la Institut Pasteur din Senegal, un centru colaborator al OMS, pentru confirmare. Un rezultat pozitiv ar face ca perechea să fie primele cazuri Marburg din Ghana. Virusul este asociat în mod normal cu focare în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud și Uganda.


Boala începe brusc, cu febră mare și dureri de cap severe, care adesea duc la sângerări severe în decurs de șapte zile. Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata virusul, așa că medicii trebuie să se bazeze pe picături intravenoase pentru a trata simptomele.

O serie de tratamente potențiale, inclusiv produse din sânge, terapii imune și terapii medicamentoase sunt încă în curs de dezvoltare.

Ce este virusul Marburg?

Marburg este o febră hemoragică virală din aceeași familie cu cea mai cunoscută boală cu virus Ebola. Virusul este purtat de liliecii de fructe, dar se poate răspândi între oameni prin sânge și fluide corporale, precum și prin atingerea suprafețelor contaminate. Sunt necesare măsuri extrem de stricte de control al infecțiilor pentru a limita virusul.

Virusul a fost detectat pentru prima dată la om în 1967, după focarele din Marburg și Frankfurt în Germania și în Belgrad, Serbia, după ce a fost transmisă lucrătorilor de la un laborator de maimuțe importate din Uganda.

Boala a fost detectată a doua oară în 2008 la o femeie olandeză care s-a întors în Olanda din Uganda, unde vizitase peșteri.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Există riscul ca anul şcolar să înceapă online din cauza pandemiei? Răspunsul ministrului Sănătății

Ultimele Stiri
abonare newsletter