Politică

Pensiile speciale rămân eliminate. Foștii parlamentari pierd „pe linie” procesele pentru recuperarea banilor

Peste 400 de foști parlamentari au atacat în instanță legea prin care pensiile lor speciale, primite de la Legislativ, sunt abrogate. Primele verdicte date de instanță: pensiile speciale rămân eliminate.

Pensiile speciale rămân eliminate Pensiile speciale rămân eliminate

 

 


Parlamentul României are în acest moment 251 de procese cu peste 400 de foști senatori și deputați care vor să-și recupereze în instanță pensiile speciale. În cel puțin 5 acțiuni s-au dat deja verdicte în primă instanță, toate cu aceeași concluzie: pensiile speciale rămân eliminate, arată Libertatea.ro.

 


Foștii parlamentari au pierdut deocamdată pe toată linia și așteaptă verdictul instanțelor superioare. Parlamentul nu a furnizat numele foștilor aleși care au primit deja verdicte, invocând protecția datelor cu caracter personal. Alte câteva sute de foști parlamentari așteaptă în continuare primele soluții. 

Publicația citată a identificat pe portalul instanțelor de judecată patru dosare privind pensiile speciale a 14 foști deputați și senatori, care au fost soluționate însă de instanțe de grad diferit.  În trei dintre dosare, hotărârile au fost pronunțate de curți de apel, în timp ce unul singur a fost soluționat de tribunal. În toate cele patru cazuri, foștii parlamentari au pierdut procesele. Singurul dosar soluționat de tribunal, așa cum a stabilit Înalta Curte, a fost în Maramureș, unde 11 foști parlamentari au pierdut procesul pe 6 decembrie.


Cum au motivat judecătorii?

Argumentele instanțelor au același numitor comun, și anume că legiuitorul are dreptul exclusiv de a dispune, în funcție de politica socială și fondurile disponibile, asupra acordării acestor indemnizații, precum și asupra cuantumului și condițiilor de acordare, arată Libertatea

„Faptul că acestei prestații a statului, materializată prin indemnizația pentru limită de vârstă a parlamentarului, nu i se opune contribuția asiguratului la fondul din care este acordat acest drept, precum și caracterul succesiv al acestei prestații, dobândirea dreptului la indemnizație nu poate fi considerată o obligație fără de sfârșit a statului”, se arată în motivarea Curții de Apel Oradea.


La rândul lor, judecătorii Curții de Apel Timișoara au invocat în dosarul fostului deputat Király András-György deciziile Curții Constituționale, care, la rândul ei, a stabilit că statul, prin legiuitor, are libertatea să stabilească drepturile de asigurări sociale cuvenite, în raport cu posibilitățile create prin resursele financiare disponibile, și să le modifice în concordanță cu schimbările ce se produc în resursele economico-financiare.

La Curtea de Apel Pitești, fostul deputat Mihail Jugravu a pledat în fața judecătorilor pentru anularea ordinului prin care i-a fost revocată indemnizația, dând exemplul pensiei speciale a magistraților. Argumentul său nu a fost agreat de instanță, care l-a considerat neîntemeiat. „O carieră profesională se formează și se dezvoltă distinct de alegerile pe care le face corpul electoral la un moment dat, iar sub acest aspect este opțiunea legiuitorului să stabilească diverse categorii de indemnizații”, au motivat judecătorii. 


Instanța a apreciat că emiterea ordinului de sistare a pensiilor speciale pentru parlamentari a fost în acord cu prevederile legale, subliniind că indemnizația pentru limită de vârstă nu este un „bun” și că legiuitorul este liber să dispună cu privire la conținutul, limitele și condițiile de acordare a acesteia, precum și să dispună diminuarea ori chiar încetare a acordării acestei indemnizații. 

Amintim că, anul trecut, circa 400 de foști parlamentari au atacat în instanță legea prin care pensiile lor speciale, primite de la Legislativ, sunt abrogate. Printre cei 400 care au atacat în instanță abrogarea pensiei speciale de parlamentar sunt Petre Roman, Teodor Meleșcanu, Petre Daea, Irina Loghin și Norica Nicolai.

Pensia medie a unui fost parlamentar era de 5.714 lei, cuantumul fiind stabilit în funcţie de numărul de mandate. Un parlamentar care a activat doar patru ani primea circa 2.000 de lei, însă cei care au avut trei sau mai multe mandate încasau peste 10.000 de lei.

La momentul abrogării acestor pensii, erau 827 foști parlamentari care beneficiau de această indemnizație pe viață, iar efortul bugetar era de circa nouă milioane de euro, pe an. Din aceștia, 438 s-au adresat instanței, pentru a-și apăra pensia.

CITEȘTE ȘI:

Peste 400 de foști parlamentari se judecă pentru pensiile speciale. Pensia medie era de peste 5.000 de lei pe lună

Ultimele Stiri
abonare newsletter