Politică

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat raportul de activitate. Ce realizări a avut?

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat joi, 6 decembrie, într-o conferință de presă, raportul de activitate și inițiativele avute de la preluarea mandatului până în prezent.

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat raportul de activitate. Ce realizări a avut? Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat raportul de activitate. Ce realizări a avut?

 

 


Membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat realizările din ultimele șase luni de activitate în Parlamentul României.

 


Radu Moisin a avut în vedere în activitatea sa mai multe domenii de activitate, precum infrastructura și fondurile europene, administrația publică și digitalizarea, justiția, sănătatea publică și relațiile bilaterale dintre România și Republica Franceză.

Măsuri de îmbunătățire pentru Planul Național de Rezidență

În ultimele șase luni de activitate, Radu Moisin a monitorizat proiectul de lege nr. 190/2021 prin care s-au stabilit ultimele măsuri legislative necesare ca România să poată implementa Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a luat măsurile pentru îmbunătățirea acestuia.


Toate amendamentele depuse de Radu Moisin alături de alți șase colegi deputați din PNL au fost acceptate de către Parlament.

Printre cele mai importante se numără:


  • posibilitatea ca procedurile de achiziție să înceapă mult mai repede, chiar înainte de aprobarea proiectului din PNRR, pentru a economisi timp în cadrul proiectelor complexe de infrastructură
  • eligibilitatea proiectelor aflate în execuție, dar nefinalizate, din același considerent ca și cel expus anterior
  • eliminarea unor documente prea birocratice și consumatoare de timp, precum avizul conform din partea Ministerului de resort, care nu se justifică pentru că ar fi dublat procedura de aprobare a proiectelor
  • autoritățile locale vor putea participa la lucrările Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR pe subiectele legate de activitatea acestora

„În ceea ce privește infrastructura și fondurile europene sunt foarte încântat de faptul că odată ce pachetul legislativ de aprobare a ordonanțelor de urgență ale Guvernului, una din anul 2020 și una din anul 2021, referitoare la mecanismele de implementare ale Planului Național de Redresare și Reziliență au ajuns în Parlament, am discutat cu câțiva specialiști din administrația publică locală, în special din Primăria Cluj-Napoca și am descoperit câteva lucruri care puteau fi îmbunătățite. Moment în care am luat legătura urgent cu colegii mei deputați PNL din comisia de buget finanțe și am convins să semneze trei amendamente”, a declarat Radu Moisin.

Administrație publică și digitalizare

Radu Moisin mai arată, în raportul său de activitate, că a reușit să finalizeze proiectul de lege privind reglementarea statutului composesoratelor, aflat în prezent în dezbatere publică și în analiza colegilor juriști din conducerea grupurilor parlamentare ale PNL.


În urma sesizărilor primite din partea fermierilor care nu sunt despăgubiți, deși raportează prejudicii ori le sunt încălcate drepturile de natură patrimonială, Radu Moisin a depus o inițiativă legislativă, alături de alți deputați PNL, care facilitează plata despăgubirilor în urma daunelor produse de fauna cinegetică, adoptată până în prezent de prima cameră sesizată și anume Senatul.

Pe lângă cele menționate mai sus, Radu Moisin a făcut un prim pas spre o lege a achizițiilor care are ca scop creare unui cadru eficient de simplificare a procesului de obținere a unor servicii publice de către cetățeni.

Această inițiativă are următoarele prevederi:

  • asumarea răspunderii de către statul român pentru erorile de legislație pe care le creează multiplele acte normative în materie, astfel încât, în situația unui cadru legal contradictoriu, să nu mai fie sancționate instituțiile publice de bună-credință cu amenzi care sunt plătite tot din banii cetățenilor 
  • corelarea prevederilor din legea achizițiilor publice cu cele din hotărârile de guvern subsecvente pentru a avea un cadru legal unitar și coerent
  • rezolvarea situațiilor în care câștigătorii unor licitații mari refuzau să continue procedurile pentru fiecare componentă de lucrări, care au creat multiple blocaje în practică
  • introducerea unor termene clare de depunere a documentelor de către ofertanți
  • obligarea efectivă a autorităților publice să efectueze plăți directe către subcontractanții declarați, măsură ce va salva mulți antreprenori de la mari blocaje financiare

De asemenea, deputatul PNL este co-inițiator al unui proiect de lege prin care se interzice instituțiilor publice să solicite persoanelor fizice sau juridice copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de instituțiile statului.

Pe lângă cele menționate mai sus, Radu Moisin a analizat situația legală a drumurilor naționale care tranzitează comunele și a creat un grup de lucru pentru identificarea de soluții legale și economice pentru realizarea de trotuare în interiorul localităților.

Propuneri legislative din domeniul justiției

Radu Moisin a fost inițiatorul principal al actului normativ ce are în vedere simplificarea și digitalizarea ședințelor de judecată.

Proiectul prevede ca plângerile contravenționale să fie soluționate exclusiv în ședințe de judecată online la cererea petentului și cu încuviințarea instanței de judecată. 

Această lege, care va fi aplicată din anul 2022, după promulgare, va însemna o reducere substanțială a costurilor din litigiile contravenționale pentru că petenții, de regulă persoane fizice, nu vor mai trebui să străbată întreaga țară pentru a-și susține cauza la judecătoriile competente teritorial (și anume cele de la locul săvârșirii faptei). De asemenea, va însemna o economie foarte mare de timp pentru petenți, judecători, grefieri și avocați.

„În domeniul justiției am fost inițiatorul principal al actului normativ care are în vedere digitalizarea ședințelor de judecată prin soluționarea online a proceselor contravenționale, adică a cazurilor în care o persoană primește amendă contravențională contestă în instanță”, a declarat deputatul.

Închiderea cluburilor care nu respectă măsurile anti-COVID-19

Pentru a combate efectele pandemiei de COVID-19, în plenul Camerei Deputaților s-a adoptat, recent, soluția legală pentru sancționarea operatorilor economici care sfidează legea în mod repetat. 

Acest proiect de lege aduce posibilitatea aplicării sancțiunii contravenționale complementare a închiderii temporare a sediului principal sau secundar în care operatorul economic își desfășoară activitatea, respectiv 15 sau 30 zile, în condițiile în care a încălcat conștient și în mod repetat prevederile legale stabilite de Legea 55/2020 ce au drept scop prevenirea și limitarea răspândirii virusului COVID-19.

Relațiile dintre România și Republica Franceză

Radu Moisin, în calitate de Președinte al Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților și Adunarea Națională din Franța, a condus reuniunea dintre domnul deputat André Chassaigne, președinte al Grupului de prietenie din Adunarea Națională Franceză, domnul deputat Jean-Marie Fievet și colegi deputați români, unde s-a discutat despre contextul pandemiei de COVID-19 în care s-a aflat România în timpul valului 4 al pandemiei, fapt care a determinat cererea de activare a Mecanismului de protecție civilă al UE de către România. 

Franța a răspuns pozitiv și a trimis 29.030 de doze Atracurium și 60.000 de doze Midazolam, medicamente necesare tratării pacienţilor bolnavi de COVID-19 din secţiile ATI, precum și 13 tone de materiale sanitare (echipamente de protecție pentru personalul medical, ventilatoare și teste antigen).

Activitatea parlamentară în cifre

Propuneri legislative inițiate: 12
Întrebări și interpelări: 30
Luări de cuvânt: 6
Declarații politice: 7
Ședințe ale Plenului Camerei Deputaților: 36
Ședințe comune ale Camerei Deputaților și Senatului: 12
Ședințe ale Comisiei juridice, de disciplină și imunități: 29 ședințe, rapoarte și avize emise: 273
Întâlniri cu primari și alți reprezentanți ai autorităților locale având ca obiect probleme legislative: 31

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter