Politică

Florin Roman, portretul imposturii. De la scandaluri în Parlament, la „găuri” în CV și suspiciuni de plagiat

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a anunțat demisia din funcție, într-un mesaj publicat pe Facebook. După acuzațiile de plagiat din lucrarea sa de master, ministrul a ajuns marți în centrul unui nou scandal.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a anunțat demisia din funcție, într-un mesaj publicat pe Facebook Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a anunțat demisia din funcție, într-un mesaj publicat pe Facebook

 

 


Acesta spune că nu a vrut să afecteze activitatea executivului prin scandalul public în care a fost implicat în legătură cu studiile și „neglijențele ” din CV.

 


„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Roman.

Rector UBB: „Nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi”

După scandalurile privind suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de master și cartea pe care, deși și-a trecut-o în CV, nu a scris-o, Florin Roman a fost acuzat marți că și-a trecut în CV o licență la Universitatea Babeș-Bolyai, deși nu a urmat cursurile acestei universități.


Florin Roman susține în CV că e licențiat de două ori în economie, la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj în 1992-1996 și apoi la Universitatea Athenaeum București în 2008-2011. Libertatea a rugat cele două instituții de învățământ superior să răspundă dacă ministrul Cercetării a fost studentul lor și dacă și-a luat licența.

Dacă Athenaeum a confirmat că Roman a urmat cursurile, dar cu un an devansat față de ceea ce ministrul scrie în CV (2007-2010 față de 2008-2011, cum a declarat Roman), Universitatea Babeș-Bolyai nu l-a găsit ca student sau licențiat, ci doar cu un examen la universitatea clujeană. 


Universitatea nu a găsit niciun student Florin Claudiu Roman care a intrat la admitere, a terminat sau care a dat licența. Nu l-a găsit nici ca „licențiat”, așa cum scrie politicianul în CV.

Roman a urmat cursurile la un colegiu universitar neacreditat

Universitatea Babeș-Bolyai a găsit în arhivă că, de fapt, politicianul a studiat în perioada menționată (1992-1996) la un colegiu universitar neacreditat aparținând de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Roman a urmat la colegiul din Alba Iulia un învățământ superior de scurtă durată, de trei ani, și apoi și-a dat la UBB doar un examen de absolvire a colegiului, care nu echivalează cu o licență, după cum subliniază Universitatea în răspunsul oficial către redacție.


„Pentru ca să transforme această absolvire de învățământ superior de scurtă durată, de trei ani, într-o facultate de patru ani și să obțină licență, ar fi trebuit să mai facă încă trei pași: să dea admitere la UBB, dacă despre UBB vorbim, să îi fie echivalate studiile și intra în anul 3, să urmeze încă doi ani de facultate și să dea licență. Lucru pe care domnul Florin Roman nu l-a făcut. (…) Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a declarat rectorul UBB, Daniel David, citat de Libertatea.

Povestea cu studiile inexistente și falsa pretenție a licenței de la UBB este al treilea neadevăr descoperit de redacție în CV-ul vicepreședintelui PNL, în decurs de 10 zile, după cartea nescrisă și masterul plagiat.

Cine este Florin Roman?

Devenit cunoscut pentru jocurile de imagine puse în scenă în Parlamentul României, actualul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, a fost un personaj vocal mai ales în timpul guvernării PSD, între 2016-2019, când s-a arătat aprig oponent al fostului președinte PSD Liviu Dragnea și a prim-miniștrilor promovați de acesta.

A făcut „greva foamei”, între prânz și cină

În septembrie 2017, pe atunci deputat al PNL, Florin Roman a intrat în greva foamei la Parlament, în semn de protest față de lipsa de finanțare a Monumentului Unirii de la Alba Iulia ce urma să fie ridicat de Centenar și față de modificarile la legea administrației publice locale.

Deputatul a anunțat pe Facebook că a suspendat greva foamei după numai trei ore deoarece a avut discuții cu Liviu Dragnea și cu Ludovic Orban, în urma carora și-a dat seama ca banii necesari construirii Monumentului Unirii de la Alba Iulia au fost alocați, iar PSD nu va susține proiectul care prevede coborarea de la 20% la 10% a procentului minim al minorităților nationale dintr-o localitate pentru a acolo să se foloseasca limba maternă în institutiile publice.

Florin Roman, scandal fără precedent în plen

Citirea moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR din 9 septembrie 2021 a debutat cu un scandal, încă înainte de momentul propriu-zis al citirii moțiunii de cenzură. Îmbrâncelile, insultele și strigătele au caracterizat atmosfera moțiunii, iar în prim-plan s-a aflat nimeni altul decât actualul ministru al Cercetării.

Deputatul PNL Florin Roman, care a fost delegat de Ludovic Orban să-l înlocuiască la prezidiu, a deschis ședința cu propunerea votării ordinii de zi, însă Ionuț Moșteanu, de la USR PLUS, a citit regulamentul, susținând că, în lipsa lui Ludovic Orban, ședința trebuie condusă de Anca Dragu, președinta Senatului, și nu de Florin Roman, care este vicepreședinte la Camera Deputaților.

Florin Roman a refuzat să cedeze microfonul și a continuat să ceară vot pe ordinea de zi, deși au venit chestorii și chiar au tras scaunul de sub el.

Florin Roman a continuat să vobească din picioare, ținându-se la propriu de microfon să nu fie îndepărtat de chestori, cerând votul pe ordinea de zi.

În cele din urmă, Florin Roman a fost îndepărtat de la microfon, și-a luat rucsacul și a plecat de la prezidiu. Anca Dragu, președinta Senatului, a preluat microfonul și a reluat ședința de la început.

De la vânzător de ziare, la sute de mii de euro în consilii de administrație

Politicianul liberal Florin-Claudiu Roman, 47 de ani, a fost numit ministrul digitalizării în Guvernul Ciucă. Potrivit CV-ului, este absolvent de economie, la Universitatea „Babeș-Bolyai” în Cluj, contabilitate la o facultate privată, apoi a făcut un master în psihologie tot la privat, la „Titu Maiorescu”, și cursuri de „Specializare în apărare și securitate națională” la Colegiul Național de Apărare. A lucrat în departamentul de marketing al companiei de presă Mediafax la Alba Iulia. Apoi a făcut parte din diverse cabinete sau consilii de administrație ale companiilor unde statul deține acțiuni, din zona gazelor, industriei auto și băncilor. 

Ce funcții a ocupat Florin Roman la stat?

  • consilier la cabinetul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale
  • membru al Consiliilor de Administrație ale Eon Distribuție, CEC, SC Automobile România SA și Eximbank
  • președinte al Consiliului de Administrație la SC Daewoo Automobile România SA
  • președinte al Consiliului de Administrație al Electrica Serv
  • secretar general la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Din martie 2014 este vicepreședinte Program Eurodysee la Ansamblul Regiunilor Europene.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Digitalizării, „hocus-pocus“ cu cartea de Teoria Sistemelor Informaționale: Nu e carte la Editura Academiei, ci articol într-o revistă, l-a scris, dar nu-l găsește!

Ultimele Stiri
abonare newsletter