Politică

Candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca promite transformarea orașului în Capitală Verde a Europei, până în 2024

Partidul Mișcare Populară (PMP) Cluj și-a anunțat astăzi candiatul la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca promite transformarea orașului în Capitală Verde Europeană, până în 2024 Candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca promite transformarea orașului în Capitală Verde Europeană, până în 2024

Este vorba despre Avram Fițiu, conferențiar la USAMV Cluj și agricultor. El și-a lansat candidatura în prezența senatorului Vasile Cristian Lungu, președintele organizației județene PMP Cluj și a Ioanei Constantin, secretar general al PMP.

„În urmă cu 7-8 luni de zile, după alegerile prezidențiale, m-am văzut în fața unei misiuni extrem de grele. Mi-am dat seama că alegeri locale, care erau programate atunci pentru luna mai, vor fi greu de trecut de PMP Cluj, fără a avea un candidat potrivit la municipiul Cluj-Napoca, pentru că aici sunt jumătate din voturile din județul Cluj. Am început o serie de căutări, iar în faza finală a acestora am avut cinci personalități locale pe care care le-am sondat cu echipa. Fiind un om foarte practic, am văzut că există o problemă pe care acești candidați o aveau, nu aveau un plan concret de acțiune, palpabil, în cifre.


Pentru acest motiv, am căutat și în cele din urmă am găsit un candidat care vine în fața dumneavoastră cu un singur proiect-cupolă, format din 100 de subproiecte, care peste 4 ani va aduce municipiul Cluj-Napoca în topul european, pentru că în 2024, Cluj-Napoca va deveni Capitală Verde a Europei, iar omul care va face acest lucru posibil este profesorul Avram Fițiu”, a declarat senatorul Cristian Lungu, în cadrul conferinței de presă.

Clujul - Capitala Verde a Europei, în 2024?

Avram Fițiu, candidatul PMP la Primăria Municipiului Cluj-Napoca propune, ca obiectiv al mandatului său, transformarea orașului Capitala Verde a Europei, în anul 2024. 


„Uniunea Europeană a lansat, de vreo 10 ani, un concept prin care a pus în competiție la nivel european mari capitale europene, orașe mari, cu peste 20.000 de locuitori, care își doreau să aspire la această titulatură de Capitală Verde Europeană. Acesta se mulează pe provocarea de schimbare climatică, anunțată în decembrie la nivelul Comisiei Europene, și anume Green Deal. Este un concept care face proiectul unei mari provocări, care trebuie să ducă Europa în 2050 la o Europă neutră în carbon.

Astăzi, pentru a putea atinge acest deziderat, un oraș investește minim patru ani în proiecte majore de infrastructură verde în deșeuri, pe habitat, pe mobilitate alternativă, pe biodiversitate, pe gestiunea apei. Fiecare capitol în parte are indicatori măsurabili. În acest context, lansăm primul proiect politic din România de acest fel și îl prezentăm într-un context în care aș vrea să trecem de la o cosmetizare ecologică, ce vedem astăzi în câteva orașe și implicit în Cluj, la o transformare radicală pe o bază structurală, a unui oraș în oraș – Capitală Verde”, a declarat candidatul PMP la funcția de primar al Clujului, Avram Fițiu.


Prima intervenție - traficul sufocant. Soluțiile propuse de candidatul PMP

O problemă cu care Clujul se confruntă de câțiva ani și care continuă să se acutizeze este traficul infernal din oraș, în special la orele de vârf. Potrivit candidatului la Primăria Cluj-Napoca, acesta este și primul capitol care trebuie îmbunătățit pentru ca orașul să poată deveni o capitală europeană ecologică.

„Prima intervenție este legată de mobilitate, și anume fațeta legată de trafic. Nu putem să concepem Cluj-Napoca peste 10 ani de zile construit pe această infrastructură pe care o vedem astăzi fără să intervenim pe zona de trafic. Suntem orașul cu cele mai multe mașini pe metrul pătrat. Eu sunt în București de două luni și jumătate și mereu am crezut că Bucureștiul este un oraș mai poluat și cu mai multe mașini decât Cluj-Napoca, ca să constat că mă mișc mai rapid în București decât în Cluj-napoca la ore de vârf”, a arătat Fițiu.


Printre soluțiile propuse de profesor se numără crearea de aplicații mobile care să ajute șoferii să găsească cel mai rapid traseu pentru a ajunge într-un punct din oraș, aplicații de ride-sharing, după modelul Parisului, prin care cluejnii să poată transporta spre locul de muncă și alți locuitori din cartier, astfel încât să nu mai existe mașini cu un singur pasager. De asemenea, Fițiu consideră că o soluție de fluidizare a traficului ar fi ca locuitorii din zona metropolitană să poată renunța definitiv la mașina personală când vor să ajungă la Cluj-Napoca și să se poată baza pe transportul în comun.

Ar putea deveni Untold un festival verde?

Alte propuneri sunt înlocuirea energiei poluante cu surse alternative de energie și căldură, care ar scădea și facturile la electricitate sau la gaz, promovarea în școli și nu numai a produselor locale, provenite de la maxim 100 de kilometri de oraș, dar și transformarea festivalurilor precum Untold sau Street Food Festival în eveminente „verzi”, prin comercializarea de produse ecologice și crearea unor sisteme de gestiune a deșeurilor.


Avram Fițiu este de profesie inginer horticol și în prezent ocupă funcția de subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De asemenea, Fițiu este conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj. Totodată, el este agricultor într-o fermă legumicolă și pomicolă.

Avram Fițiu s-a născut în 1966 în comuna Crasna din judeţul Sălaj.

CITEȘTE ȘI

PMP Cluj anunță candidatul pentru comuna Beliș

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter