Politică

Senator clujean, foc și pară pe Iohannis și Orban: „Nu vă bateţi joc de dreptul la vot!”

Senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu le-a adresat, vineri, preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă.

Senator clujean, foc și pară pe Iohannis și Orban: „Nu vă bateţi joc de dreptul la vot!” Senator clujean, foc și pară pe Iohannis și Orban: „Nu vă bateţi joc de dreptul la vot!”

Parlamentarul clujean îşi arată nemulţumirea şi dezamăgirea faţă de „abordarea politicianistă” din legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul Orban îşi angajează răspunderea politică. Acesta se declară nemulţumit de procedurile birocratice pe care ar trebui să le îndeplinească cetăţenii care nu au (încă) domiciliul legal în localităţile în care trăiesc şi/ sau muncesc, de fapt.

Atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele prezidenţiale de anul trecut, numărul cetăţenilor care şi-au exprimat votul, în ţară, pe listele speciale, a trecut, de fiecare dată, de 1,1 milioane. Adică peste 10% dintre cei care şi-au exprimat votul. Sunt convins, că doar o mică parte dintre aceştia au votat în alte localităţi pentru că s-ar fi aflat în vacanţă, la munte ori la mare. Nu avem (din păcate) o dezvoltare turistică atât de ridicată.


De fapt, explicaţia celor 1,1 milioane de votanţi pe listele speciale (adică nu aveau domiciliu sau viză de flotant în locul în care au votat) ţine de realitatea economico-socială din România. Avem o ţară cu o mobilitate foarte mare în categoria celor mai activi cetăţeni, fie că vorbim de cei care studiază în alte localităţi decât cele de domiciliu, fie au rămas să muncească în aceste localităţi sau chiar şi-au schimbat rezidenţa de mai multe ori în doar câţiva ani, în funcţie de oportunităţile pe care le-au avut”, se arată în scrisoarea deschisă a lui Goțiu.

ATENŢIE: în cea mai mare parte, aceşti cetăţeni de pe listele speciale reprezintă categoria pe care se bazează economia şi dezvoltarea modernă şi pro-europeană a României. Sunt cetăţeni care s-au mutat, în special, în marile oraşe ale ţării, NU în alte oraşe ale Uniunii Europene şi ale lumii (cu toate beneficiile care rezultă din asta). Sunt studenţi sau persoane angajate în cele mai dinamice şi de viitor segmente ale economiei (de unde şi mobilitatea ridicată). Când afirm aceste lucruri, mă bazez pe studii ale specialiştilor de la Banca Mondială (despre «oraşele-magnet» ale ţării) care arată că pe această categorie de cetăţeni se bazează dezvoltarea economică sustenabilă şi viitorul României.


Şi atunci, mă întreb, şi vă întreb: vă asumaţi efectele limitării dreptului acestor cetăţeni la vot!? Inclusiv cel legat de părăsirea unei ţări care inventează restricţii birocratice împotriva dreptului lor de a decide cui acordă încrederea politică?”, se întreabă senatorul clujean.

Turism electoral sau „dorința de a vota”?

Mihai Goțiu susține că obligația politicienilor este să faciliteze dreptul cetăţenilor la vot, eliminând orice barieră birocratică împotriva exercitării lui – „oricât de simplă ori de banală li s-ar părea unora de îndeplinit” – nu de a adăuga prevederi care să-l îngreuneze. Statisticile arată că, în anii electorali, au fost înregistrate creşteri bruşte cu câteva zeci de mii de cetăţeni care şi-au făcut vize de flotant, comparativ cu ani fără alegeri locale.


E contrafactual să presupunem că principala explicaţie a creşterii numărului vizelor de flotant ar fi fost (turismul electoral) şi nu motivaţia intrinsecă evidentă: dobândirea dreptului de a vota! În acelaşi timp, însă, chiar dacă am accepta că există câteva mii de cetăţeni dispuşi să urce în «autobuze electorale», avem, dincolo de orice dubiu, peste 1,1 milioane de cetăţeni cinstiţi care au demonstrat că sunt dispuşi şi vin la vot dacă nu le sunt ridicate bariere birocratice în cale.

Consideraţi normal să fie sancţionaţi peste 1,1 milioane de cetăţeni cinstiţi din cauza incapacităţii administrative a statului român de a stopa eventuale comportamente infracţionale ale unor candidaţi penali şi ale celor câtorva mii (maxim) de cetăţeni prinşi în plasa lor? (...)


Aşadar, aveţi o responsabilitate morală uriaşă să vă implicaţi - prin discuţii directe cu liderii partidului care v-a susţinut în competiţia electorală şi prin mesaje publice - pentru înlăturarea oricăror proceduri birocratice care ar limita exercitarea dreptului la vot. Pentru că nu cred că asta e normalitatea la care visaţi şi pe care o propuneţi României!”, mai spune parlamentarul clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter