Politică

UDMR cere Parlamentului European elaborarea unui standard privind protecția minorităților

În primul său discurs în fața plenului Parlamentului European, Vincze Loránt, eurodeputat ales pe listele UDMR, a ținut să atragă atenția instituțiilor europene asupra disparităților semnificative din legislația statelor membre în ceea ce privește statutul minorităților, fapt care a condus deseori la încălcări flagrante ale drepturilor acestora.

În cadrul procedurii intervențiilor de un minut, Vincze a evidențiat faptul că, în timp ce cadrul legal din anumite state UE este unul permisiv și constructiv, în altele „fie nu există, fie reprezintă soluții parțiale la probleme mult mai complexe”, așa cum este – în opinia sa – cazul României.

„Recenta modificare a codului administrativ din România, care a vizat în mod direct restrângerea unor drepturi de care se bucură în prezent comunitățile etnice, neaplicarea integrală a legislației, interzicerea folosirii simbolurilor aparținând comunității maghiare și mai ales absența unui dialog semnificativ între majoritate și minorități”, a declarat eurodeputatul UDMR.


„În cadrul PE, trebuie să dăm un impuls cooperării din UE privind problemele minorităților și să împărtășim bunele practici vizând această problematică la nivelul întregului bloc comunitar. Aplicarea drepturilor minorităților trebuie să devină un criteriu de respectare a  statului de drept! Cincizeci de milioane de cetățeni minoritari ai UE contează pe faptul că în noul mandat, Uniunea Europeană va elabora și implementa standarde de protecție a minorităților. Să o facem împreună!”, a punctat Vincze.

UDMR urgentează aderarea României la Schengen

Înaintea intervenției în sesiunea plenară a PE, Vincze Loránt a interpelat candidata la funcția de președintă a Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, în cadrul audierii acesteia în grupul politic al popularilor europeni. Astfel, în cadrul discuțiilor, Vincze a reiterat interesul pentru implicarea Comisiei Europene în procesul de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, dată fiind „situația evident discriminatorie generată de blocajele politice din cadrul Consiliului Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat remis de UDMR.


În același timp, el a subliniat lipsa unor măsuri care să capitalizeze contribuțiile celor peste 50 de milioane de membri ai comunităților minoritare din EU în cadrul patrimoniului cultural european, dar și necesitatea ca diversitatea lingvistică și culturală să beneficieze de un portofoliu în componența noii Comisii Europene. Necesitatea unei astfel de abordări, a subliniat Vincze, rezidă în faptul că această problematică a fost validată atât prin două rezoluții adoptate de către Parlamentul European în ultimul său mandat, cât și de solicitarea directa a cetatenilor prin inițiativa cetățenească europeană.

În discuția purtată după ședință cu eurodeputatul din România, Ursula Von der Leyen și-a manifestat interesul față de temele abordate și deschiderea de a discuta – în cazul validării sale în funcția de președintă a Comisiei Europene – despre măsuri de protecție ale diversitătii culturale si lingvistice din UE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter