Politică

Judecătorul Cristi Danileţ; ”Eu zic că nu va fi o OUG pe amnistie şi graţiere”

Cristi Danileţ consideră că nu va fi o Ordonanţă de Urgenţă pe amnistie şi graţiere, din mai multe motive.

“Eu zic că nu va fi niciun OUG pe amnistie (uitarea infracțiunii, dosarul se închide, condamnarea se șterge din cazier) și gratiere (iertare de pedeapsă, dar dosarul se termină și fapta apare în cazier). Asta pentru că:
- un proiect de lege cu privire la grațiere făcut de Guvern in noaptea de 31 ian. 2017 este în Camera Deputaților. Dacă atunci nu a fost găsită urgența pentru o
OUG cu siguranță nici în anul și jumătate scurs de atunci nu s-a dovedit vreo urgență. In plus: Legea 546/2002 stabilește că grațierile colective se dau doar de Parlament, nu de Guvern;
- cu privire la amnistie: nu s-a dezbătut public vreun proiect concret, nu s-a făcut niciun studiu de impact, publicul este total împotriva unei astfel de măsuri (s-a văzut dezastrul de anul trecut cu Legea recursului compensatoriu care a dus la liberarea necontrolata a unor condamnați care azi sunt înapoi, rata recidivei la noi fiind 70%) și nu este vreo urgență! Mai mult, jumătate dintre judecătorii penaliști sunt in concediu și nu ar avea cine să facă formalitățile pentru eliberarea a mii (?!) de deținuți”, a scris Cristi Danileţ pe Facebook.

Tudorel Toader s-a întâlnit luni dimineață cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, potrivit G4Media. Întrevederea Dăncilă-Toader are loc „cu o zi înainte de ședința de guvern de marți și în contextul discuțiilor tot mai insistente despre iminența adoptării unei Ordonanțe de Urgență pe amnistie și grațiere”.


Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea forțează ca OUG-ul pe amnistie și grațiere să fie adoptat în ședința de guvern de marți, iar ministrul justiției intenționează să-i delege atribuțiile secretarului de stat Mariana Moț, o apropiată a vicepremierului Paul Stănescu. Potrivit noii definiții a abuzului în serviciu, liderul PSD scapă de probleme în justiție, scrie digi24.ro.

Ministrul Tudorel Toader a declarat luni că la Ministerul Justiţiei nu există în dezbatere sau avizare o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea.


Tudorel Toader a avut luni o întrevedere la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă, el fiind întrebat la sediul MJ de către jurnalişti ce a discutat cu şefa Executivului.

Ministrul Justiţiei a fost întrebat dacă printre subiectele de discuţie s-a aflat şi o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, despre care a apărut informaţia în spaţiul public că urmează să fie adoptată marţi.


„Să nu vorbim despre situaţii ipotetice. Nu avem aşa ceva în Ministerul Justiţiei, nici în dezbatere, nici în avizare”, a răspuns Toader.

Ultimele Stiri
abonare newsletter