Politică

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Ce trebuie să ştim înainte de a vota

Alegerile parlamentare 2016 au început duminică 11 decembrie, la ora 7.00, la urne fiind aşteptaţi peste 18,2 milioane de români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară şi se încheie la ora 21.00, cu primele date exit-poll.

În circumscripţiile electorale din ţară vor fi aleşi 308 deputaţi şi 134 de senatori, iar în circumscripţia electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării vor fi aleşi 2 senatori şi 4 deputaţi.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani.


Paşii care trebuie urmaţi pentru a vota la alegerile parlamentare

Votul a început duminică dimineaţa, la ora 7.00, şi se desfăşoară până la ora 21.00 când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de vot. În cazul în care la ora respectivă mai există persoane în sala unde se votează, acestora li se permite să îşi exercite dreptul de vot.


Pentru a-şi exercita dreptul de vot, românii au nevoie de unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Votul este secret şi personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane.


Imediat ce vor ajunge în secţia de votare, alegătorilor le va fi scanată cartea de identitate pentru a preveni votul multiplu, aceştia urmând să primească două de buletine de vot - unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi. După ce au votat, alegătorii au obligaţia să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară, având totodată grijă să nu se deschidă când sunt introduse în urnă.


Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului să nu mai fie asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.


Vot prin corespondenţă în Diaspora

Românii din Diaspora au început deja votul pentru alegerile parlamentare 2016, înregistrându-se 8.889 de cereri de vot prin corespondenţă. În afara ţării s-au constituit 417 secţii de votare, procesul de vot întinzându-se pe durata a 36 de ore din cauza fusului orar. Primele secţii de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 20:00, în Australia şi Noua Zeelandă, în timp ce ultimele se vor închide luni, la ora 06:00, pe Coasta de vest a Americii de Nord.

Numărarea voturilor şi completarea proceselor verbale, înregistrate video

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a implementat sistemul informatic de monitorizare a scrutinului, care are ca obiect scanarea cărţii de identitate. De asemenea, procesul de numărare a voturilor, după încheierea scrutinului, va fi înregistrat video pentru a se evita fraudarea scrutinului.

Astfel, numărătoarea voturilor şi completarea proceselor verbale se vor face fără a se întrerupe înregistrarea, sistemul fiind introdus şi în secţiile de votare din străinătate.

abonare newsletter