Politică

Liber la nepotism

Parlamentarii nu pleacă în vacanță până nu votează toate proiectele care le oferă privilegii. Una dintre cele mai controversate inițiative legislative a trecut miercuri fără niciun vot împotrivă.

Trei deputaţi - Marton Arpad (UDMR), Daniel Florea (PSD) şi Florin Iordache (PSD, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor) - au depus pe 4 mai un proiect de lege de modificare a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prin care se urmărea dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în anul 2013. Proiectul a trecut miercuri de Parlament fără nicio emoție.

Printre cei care vor beneficia de acest proiect, dacă va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, este și deputatul clujean UDMR Mate Andras, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare anul trecut tocmai pentru că şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar.


Clauza de „nepedepsire”

Juriștii au atras atenția de nenumărate ori asupra faptului că dacă va trece un asemenea proiect, se va crea un fel de clauză specială de nepedepsire. Potrivit acestora, nu are importanță că în legi generale conflictul de interese este mai departe sancționat, câtă vreme este dezincriminat în legea specială.

Legea specială pe care aleșii au trecut-o în Parlament afectează practic aplicabilitatea legii generale, pentru că din acest moment, parlamentarii au liber la nepotism.


“Au existat scandaluri repetate pe acest subiect,  soții, rude angajate, nepotisme, acest subiect a fost discutat de mai multe ori. Dezincrinminare înseamnă scoaterea de sub incdența legii penale fapte care au fost considerate infracțiuni. Nemaiexistând temeiul legal, dispare legalitatea condamnării. Legea specială afectează aplicabilitatea legii generale pentru că din acest moment ei au liber să își angajeze rudele”, explică Tiberiu Ban, avocat.

PNL s-a cam “sucit”

Parlamentarii clujeni fie nu au fost prezenți, fie s-au abținut, fie nu au putut fi contactați. pentru a ne spune cum au votat. Proiectul de lege a fost însă votat în plenul reunit al Parlamentului cu 306 voturi pentru, niciun vot împotrivă și o singură abținere.


“Eu m-am abținut de la vot, dar am văzut mai multe abțineri. Inițial PNL a spus că nu va vota proiectul, dar se pare că unii au ales să îl voteze,  dacă ne uităm la cum aarătat votul”, a declarat deputatul PNL de Cluj Radu Zlati.

“Nu am fost la ședință, sunt plecată într-o delegație, nu am participat”,a  spus deputatul PNL Elena Reuer (fostă Uioreanu).


“Nu am fost la Parlament în această săptămână, nu am participat la această ședință”, a spus Mircea Irimie, deputat ALDE.

“Nu am fost azi acolo, sunt plecat”, a spus și senatorul PSD Alexandru Cordoș.


“Am votat pentru a clarifica o situație, pentru acest proiect. Sunt o serie de instanțe care au dat hotărâri și au tras la răspundere deputați și senatori pentru fapte petrecute înainte de intrarea în vigoare a unei legi. Este vorba doar de clarificarea unei situații”, a spus senatorul UDMR de Cluj Laszlo Attila.

Aproximativ 50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceştia înainte de 2013.

Ultimele Stiri
abonare newsletter