Politică

Lucrările la clădirea Cazino, gata înainte de Zilele Clujului 2012

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/10_ziua/apostu cazion.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Promisiunea a fost făcută de primarul Sorin Apostu şi de executantul lucrărilor, firma ACI Cluj.

Lucrările de reabilitare a clădirii Cazino din Parcul Central „Simion Bărnuţiu” vor fi finalizate în luna mai 2012, înainte de debutul celei de-a doua ediţii a Zilelor Clujului.

 


Anunţul a fost făcut ieri de primarul Sorin Apostu, care a vizitat şantierul din Parcul Central.

„Am convenit împreună cu firma executantă ca lucrările să fie gata înainte de Zilele Clujului de anul viitor şi această unitate să fie inclusă în cadrul programului festivalului şi ulterior în cel al TIFF-ului de anul viitor. Lucrările sunt în graficul convenit cu firma şi sunt sigur că la modul în care merg, nu vom avea probleme în acest sens”, a spus Apostu. El a inspectat stadiul actual al lucrărilor din incinta Cazinoului şi a explicat că, după finalizarea lucrărilor, clădirea se va transforma într-un loc foarte potrivit pentru organizarea evenimentelor culturale.


 

Cazinoul,
spaţiu de cultură


 

„Reabilitarea Parcului Central este extrem de importantă pentru municipalitate. Aici, în clădirea Cazino, va fi un spaţiu de cultură, un spaţiu social, un spaţiu în care clujenii îşi vor regăsi identitatea în diferite manifestări şi ocazii. Pe lângă reabilitarea clădirii Cazino, vorbim despre reabilitarea aleilor din parc, extinderea şi înlocuirea în totalitate a iluminatului public, a băncilor. Vom crea noi alei, podeţe şi vom reface spaţiile verzi acolo unde ele nu au mai existat demult. Practic, întreg parcul va avea o faţă nouă şi a fost gândit în cadrul întregii dezvoltări care se întâmplă în zonă: stadion, sala polivalentă”, a mai arătat primarul Clujului.


 

Apostu: „Mirii nu vor mai face poze în Grădina Botanică”


 

Reprezentanţii executantului au explicat că, în final, clădirea Cazinoului îşi va recăpăta strălucirea de altădată. „Va fi o sală foarte frumoasă, foarte înaltă, cu o perspectivă deosebită şi cred că se va preta la acţiunile amintite ale Primăriei”, a explicat directorul ACI Cluj, Dorin Aşchilean.

Acesta a fost imediat completat de primar. „La parter va fi o sală deschisă, iar în jur va fi o promenadă, atracţia principală în sâmbetele şi duminicile când vor fi căsătorii în parc. Mirii cu siguranţă vor alege să facă poze aici şi nu se vor mai duce în Grădina Botanică”, a fost de părere primarul Sorin Apostu. Până în prezent, s-a înlăturat tencuiala pe toată clădirea Cazinoului, s-au desfăcut tavanele, s-a realizat demolarea corpurilor parazitare şi a celor din preajma edificiului şi au fost demarate lucrările de zidărie.

 

Se extinde spaţiul verde

 

Printre lucrările care au demarat deja în parc se numără lucrările de demolare la breteaua dinspre strada Coşbuc, în vederea extinderii parcului.

Parcul Central va fi astfel extins înspre stadion, prin includerea uneia dintre bretelele rutiere şi a zonei verzi din mijlocul acceselor către Spailul Independenţei. În acest fel, spaţiul verde va fi extins cu 900 de metri pătraţi. În parc va exista şi o nouă alee pentru biciclete şi jogging, care va face legătura între centrul oraşului şi pistele din zona stradionului. În ceea ce priveşte căile de acces, acestea nu vor mai avea trepte, ci vor avea pante uşoare pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi motorii. O altă noutate se referă la faptul că vor fi montate sisteme de parcare pentru biciclete. În plus, vor fi amplasate 232 de bănci noi, care vor fi montate pe un platforme impermeabile, pentru a evita formarea de noroi sau colectarea apei de ploaie. Majoritatea băncilor vor fi prevăzute cu locuri speciale pentru cărucioare de copii (pentru a nu lăsa copiii pe alee) şi locuri pentru persoanele cu dizabilităţi motorii.

 

Băncile vechi,
montate în alte parcuri

 

Reprezentanţii Primăriei au anunţat că, urmare a lucrărilor de modernizare a parcului,  vor fi reciclate circa 264 mc de dale sparte, betoane de la bănci şi borduri de granit rezultate din dezafectarea aleilor, precum şi 168 stâlpi metalici care au fost corodaţi de rugină. Banii proveniţi din valorificare materialelor reciclabile vor intra în contul Primăriei. După reparaţii vor fi refolosite şi mai multe bănci, care vor fi redistribuite în celelalte parcuri din municipiu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter