Politică

Seplecan l-a învins pe Ponta. Guvernul, OBLIGAT să stabilească data alegerilor pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj

Judecătorii Curţii de Apel Cluj s-au pronunţat vineri în procesul pe care consilierul judeţean Mihai Seplecan l-a intentat pentru a-l obliga pe Victor Ponta să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Seplecan a dat în judecată Guvernul României, nemulţumit că Ponta nu respectă legea şi nu organizează alegeri la CJ Cluj.

În urma sentinţei de vineri a secţiei de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Cluj, Guvernul Ponta va fi obligat să organizeze alegeri parțiale anticipate la Consiliul Judeţean.

“Admite acţiunea formulată de PNL-Filiala Cluj în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României. Obligă pârâtul să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică din 03.04.2015”, se arată în minuta judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj.


Mihai Seplecan a declarat că această sentinţă va fi o lovitură pentru Victor Ponta.

“Am avut întotdeauna încredere în justiţie şi se vede că justiţia funcţionează şi este una corectă. Se vede clar că judecătorii de la Curtea de Apel Cluj sunt nişte oameni corecţi şi cinstiţi care doresc binele judeţului Cluj. Ţin să le mulţumesc în numele cetăţenilor judeţului Cluj că nu au întins această judecată. Această sentinţă este o lovitură pentru Victor Ponta. Sentința de astăzi poate fi atacată cu recurs sau pusă în aplicare. Sper ca, în interesul cetățeanului, Guvernul Ponta va avea decența să respecte legea chiar dacă aceasta – după cum a invocat în apărare «nu prevede pedepse» pentru nerespectarea ei. Să nu uităm că pe numele lui Victor Ponta există şi plângeri penale pentru refuzul de a organiza alegeri şi nu cred că procurorii, după sentinţa de azi a Curţii de Apel, vor da neînceperea urmăririi penale. Ceea ce nu a putut face un Guvern întreg, face judeţul Cluj şi sunt convins că schimbările din Guvern vor veni tot de la Cluj”, a precizat Seplecan.


Mihai Seplecan a anunţat că a depus plângeri penale pe numele premierului Victor Ponta şi ministrului Administraţiei şi Internelor Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu.

„Imediat după desfășurarea turului II al alegerilor prezidențile, am notificat atât Instituția Prefectului Cluj, cât și Ministrul de Interne să poftească să respecte legea și să facă diligențele necesare desfășurării alegerilor anticipate pentru funcția de președinte al CJ Cluj. De asemenea l-am notificat pe premierul Victor Viorel Ponta și am solicitat ca, până la începutul lunii decembrie, să se adopte o hotărâre de Guvern prin care să stabilească, cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, data de desfășuare a alegerilor parțiale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj”, spunea anul trecut Seplecan.


Cum se justifică Ponta: Nu sunt bani

În întâmpinarea pe care au depus-o în faţa instanţei, reprezentanţii Guvernului motivează de ce refuză să organizeze alegeri locale anticipate. În esenţă, este vorba de lipsa finanţării, costurile estimate fiind de 11 milioane lei, bani care nu au fost incluşi în bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi-a dat demisia din funcţie pe data de 3 octombrie 2014. În urma demisiei acestuia, Guvernul trebuia să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj în termen de 90 de zile.


În 23 iunie, Horea Uioreanu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai 2014, măsura fiind ulterior prelungită. În noiembrie 2014, judecătorii au decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. La data de 30 martie 2015, Tribunalul Cluj a decis înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.


În urma arestării sale, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj au avut loc repetate încercări de a pune un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte în locul său, existând o luptă administrativă între PNL şi PSD în forul deliberativ judeţean. După ce a PNL a reuşit să îl aleagă, cu ajutorul PDL, pe Mihai Seplecan în această funcţie, prefectul a atacat în contensios administrativ această decizie.

În prezent, CJ Cluj este condus de vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte Vakar Istvan (UDMR).

abonare newsletter