Politică

Emil Boc: Fără reorganizare administrativă, România pierde banii europeni din 2013

<p />Premierul Emil Boc a declarat astăzi, la Băile Felix, la reuniunea Asociaţiei Naţionale a Prefecţilor şi Subprefecţilor, că fără reforma administraţiei şi reorganizarea administrativă, România nu va mai putea avea acces la fonduri europene din anul 2013.


”Fără reorganizare administrativă, România, după 2013, pierde banii europeni, pentru că, ştiţi bine, numai dacă se realizează reforma reorganizării administrative, inclusiv sub aspectul dezvoltării regiunilor, numai aşa România are şanse să primească banii din exerciţiul financiar următor al Uniunii Europene. Nu facem reorganizare administrativă, nu primim bani de la Uniunea Europeană. Ne place să stăm în actuala structură pe care o avem din 1968, vom fi în continuare neperformanţi, clientelari ca structură administrativă şi incompatibilă cu cea ce se vorbeşte în Europa. De aceea, această reformă pe verticală a statului nu mai poate fi amânată”, a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Emil Boc a făcut o amplă prezentare, în deschiderea lucrărilor reuniunii, a măsurilor de reformă aplicate de guvern, după ce “guvernarea mascată PNL-PSD” din 2007-2008, prin “politici iresponsabile” şi populism, a dus România în criză şi a afundat-o în recesiune. Primul ministru a prezentat cele zece reforme prin care astăzi România a reuşit să iasă, oficial, din recesiune, chiar dacă “cu costuri politice” pentru guvernanţi.

Premierul a precizat, referitor la programul de guvernare anunţat vineri de Opoziţie, că acesta va fi “analizat în detaliu”.
”Ce se poate observa este că acea guvernare mascată din 2007-2008 a dus România în recesiune. Prin politicile lor au dus ţara în şanţ. Noi am reuşit în aceşti doi ani să readucem România pe drum şi deocamdată a ieşit din recesiune, ca primă etapă a ieşirii din criză. Dacă îi lăsăm în continuare să facă ce ştiu cel mai bine să facă, cum au demonstrat-o în 2007 şi 2008, vor readuce România în criză şi-n recesiune. Pentru că nu ştiu să facă altceva decât promisiuni care nu au acoperire în economie şi să încerce să câştige voturi prin măsuri populiste, uneori chiar superpopuliste. Ei sunt aceia care au dus România, din nefericire, în situaţia din 2008, agravând criza economică. Noi am scos ţara din recesiune şi am pus-o pe drumul creşterii economice sănătoase, fără populisme, cu costuri politice, dar cu lucruri făcute la timp pentru a salva România de la colapsul economic”, a precizat premierul.

Pe lângă cele zece mari reforme, premierul a menţionat alte două reforme care vor trebui aplicate, în viitorul apropiat, şi anume reforma companiilor de stat, al căror management va trebui privatizat pentru a deveni performant şi reforma administraţiei şi reorganizarea administrativă, precum şi alte zece priorităţi pe termen scurt, mediu şi lung ale guvernului, printre care prioritizarea investiţiilor strategice multinaţionale, absorbţia fondurilor europene, sprijinirea mediului de afaceri.

La cea de-a patra reuniune a Asociaţiei Naţionale a Prefecţilor şi Subprefecţilor, organizată de Instituţia Prefectului Bihor, participă 47 de invitaţi, prefecţi, precum şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, chestorul Liviu Popa, şeful IGPR, secretarul de stat în MAI Mihai Capră, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Cristian Roman.


Pe ordinea de zi a reuniunii de lucru se află mai multe teme privind administraţia publică locală, reforma din administraţie, precum şi cele aflate pe agenda prefecţilor şi subprefecţilor.

abonare newsletter