Politică

Tensiuni între Primăria Cluj şi ministrul Culturii, pe marginea noii plăcuţe

<p><img src="documente/stories/05_mai/25_ziua/08-placa statuie 123123.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Citatul celebru din Nicolae Iorga a revenit la baza statuii lui Matei Corvin, dar într-o altă formă.</p>

 

Noua plăcuţă instalată la începutul acestei săptămâni pe spaţiul verde din faţa statuii ecvestre a lui Matei Corvin, care conţine şi celebrul citat din Nicolae Iorga existent pe inscripţia ce a stat pe soclul statuii până la reabilitarea acesteia, a atras nemulţumirea ministrului Culturii şi totodată preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor.


„Grupul statuar Matei Corvin, o creaţie a sculptorului Fadrusz János, este un monument istoric de categorie A şi prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost iniţial proiectată de artist. Ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca şi domnului primar Sorin Apostu să îndepărteze neîntârziat acea inscripţie, care se află în zona de protecţie a monumentului şi care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunităţile română şi maghiară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

 


Plăcuţa, autorizată încă din 2008

 


Reprezentanţii Primăriei clujene susţin însă că nu au de gând să dea jos plăcuţa recent amplasată întrucât aceasta face parte din proiectul de restaurare a statuii, avizat de ministerul Culturii.

Mai mult, se pare că există o autorizaţie de construire eliberată pentru plăcuţa informativă încă din anul 2008.


„Autorizaţia de construire nr. 1237 din 12.08.2008 s-a emis de către Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru «executarea lucrărilor de construire pentru restaurare, reparaţii şi consolidare grup statuar Matei Corvin». Principalele lucrări prevăzute în autorizaţie se referă la: consolidarea structurii portante, restaurare arhitecturală şi artistică. Proiectul autorizat a fost realizat de către SC Utilitas SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, respectiv arh. Zsolt Szenasi –arhitect cu drept de semnătură. Pe partea de suport al grupului statuar (partea bordata de piatră cu movilă de pământ şi gazon) în planurile autorizate se prevede amplasarea unei «plăci de bonz cu inscripţie informativă». Placa de bronz montată de către constructorul care a realizat lucrarea conţine informaţii importante privind «povestea» statuii şi istoria sa în municipiul Cluj-Napoca”, au explicat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.


Ministerul Culturii şi-a pus parafa pe proiect

 

De altfel, pe proiectul întocmit de firma Utilitas se află şi ştampila ministerului Culturii, care este şi beneficiarul proiectului. Astfel, pe plăcuţa montată săptămâna aceasta la baza statuii restaurate a lui Matei Corvin scrie: “1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită».  2010 - La restaurarea grupului statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume Matthias Rex.”

 

Plăcuţa, cerută de academicieni

 

Vă reamintim că, subiectul plăcuţei cu citatul din Nicolae Iorga a revenit în atenţie după ce, la mijlocul acestui luni, prestigioşii academicieni clujeni Camil Mureşan, Marius Porumb, Nicolae Edroiu, Horia Colan, Ioan Aurel Pop, Dumitru Protase şi Emil Burzo au cerut municipalităţii, într-o scrisoare deschisă, reamplasarea acesteia. Academicienii au susţinut în scrisoare că textul plăcuţei „a făcut parte din chiar istoria monumentului şi a mentalului colectiv al Clujului”. Scrisoarea a fost semnată, de asemenea, de profesorii universitari Ioan Bolovan, Liviu Pop, Gheorghe Lazarovici, Teodor Vidan, Ironim Marţian şi Teodor Buhaţiel.

Vă reamintim că statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii a fost inaugurată oficial în  2 aprilie anul acesta, la mai bine de patru luni de la finalizarea lucrărilor de restaurare, în prezenţa autorităţilor române şi maghiare. La manifestare au luat parte peste 1.000 de cetăţeni, majoritatea de etnie maghiară, care au venit cu steaguri ale Ungariei. În schimb, drapelul României a fost arborat doar într-un colţ, fiind clar eclipsat de cel al statului vecin, ceea ce i-a nemulţumit pe o parte dintre politicienii clujeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter