Politică

Mark Gitenstein, la Cluj: "Dacă astăzi aș fi un tânăr român în țară, aș fi nemulțumit"

Fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstien, a vorbit luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj, despre punctul de cotitură al democrației românești.

Prezent la conferinţa de presă organizată cu ocazia inaugurării noului corp al FSPAC, Mark Gitenstein s-a referit la o serie de decizii cheie ce ar putea garanta României o perioadă de stabilitate, prosperitate și înceredere în anii următori.

Mark Gitenstein: “în România, democrația liberală este vie”

În prima parte a discursului său, Gitenstein s-a referit la o afirmație recentă a prim-ministrului Ungariei Viktor Orban, potrivit căruia democrația liberală în România și Ungaria reprezintă o cale greșită, iar dorința sa pentru Ungaria este formarea unei democrații “ne-liberale”. Potrivit lui Mark Gitenstein, “direcția viitoare a României va fi determinată de alegerile prezidențiale, dar și de evoluțiile din următoarea perioadă. Deși Vikor Orban suține că democrația liberală este pe moarte, eu sunt de părere că ea este activă și vie astăzi în România”.


România, la răscruce

Întâlnirea a purtat titlul “România la răscruce”,  făcând trimitere directă la raportul redactat în luna iulie de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA). Punctul central al acestui raport afirmă că țara noastră se află într-un moment de turnură, când politicile o pot lua într-o direcție sau în alta. Fostul ambasador a încurajat pe toți candidații la prezidențiale și politicienii români să parcurgă raportul și să-i însușească obiectivele. El a adăugat că dacă planul și strategiile raportului CEPA vor fi puse în practică, România poate trece la următorul nivel al unei democrații liberale. Obiectivele majore pe care le vizează  textul sunt: statul de drept, transparența, dar și domeniile predilecte ale corupției, precum administrarea publică și a companiilor de stat.

Americanii lansează o platformă pentru stimularea societății civile

Întrebat despre avansul României către democrație după 1989, Gitenstein a răspuns că “în pofida progreselor semnificative făcute în acest interval, dacă astăzi aș fi un tânăr român în țară, aș fi un nemulțumit”.


Tot în cadrul întâlnirii a fost lansată și platforma online www.romaniaone.org, care are drept scop crearea unei societăți civile puternice și implicate.

Don Lothrop, fondatorul platformei, a dorit să precizeze “că în ciuda percepției generale, cele mai multe schimbări nu pornesc de la nivel central, ci din comunitatea locală”. 


“Pentru noi, democrația este o societate de cetățeni care își cunosc drepturile și își asumă responsabilitatea de a găsi soluții pentru cartierul lor, pentru orașul lor și pentru a-i trage la răspundere pe demnitari. Dacă nu poți schimba ceva la nivelul propriului oraș, cum vei putea schimba o țară?”, a spus Don Lothrop.

Acesta a adăugat că platforma își propune ca oamenii să cunoască legea, să formeze grupuri și să vină cu soluții la problemele curente.


Articol scris de Albert Marcu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter