Politică

PNL Cluj, nemulţumit de calitatea învaţământului universitar

PNL Cluj consideră că, odată cu reglementarea accesului tinerilor fără bacalaureat în ciclul unversitar, calitatea acestui tip de învăţământ scade. Alte cauze ale deteriorării învaţământului universitar le reprezintă şi subfinanţarea dar şi compromisurile populiste ale actualului Guvern, transmit membrilor PNL Cluj într-un comunicat de presă.

Potrivit membrilor PNL Cluj, această deteriorare are loc pe fondul subfinanţării severe a universităţilor şi compromisurilor tot mai frecvente care se fac în România, pentru menţinerea numărului de studenţi şi compensarea deficitelor bugetare apărute la nivelul universităţilor, dar şi pentru a găsi o falsă ocupaţie tinerilor.

„Reglementarea accesului tinerilor fără bacalaureat în ciclul terţiar („colegii universitare”, din care vor trece direct în anul II de facultate dacă îşi promovează ulterior bacalaureatul?!) este o nouă etapă a acestei degradări continue, care încearcă să mascheze ipocrit criza finanţării învăţământului superior precum şi criza unei generaţii din care mare parte este slab pregătită, oferind o soluţie financiară mediocră universităţilor şi una socială falsă tinerilor fără performanţe şcolare. Nivelul mediu de pregătire a studenţilor era oricum în scădere evidentă, de la un an la altul, chiar şi înaintea acestei „reforme”. Ne putem imagina ce vor ajunge în curând universităţile româneşti, puse să trăiască din taxele tinerilor fără bacalaureat şi dependente de menţinerea, cu orice preţ, a numărului de studenţi.


Instituţionalizarea minciunii şi mediocrităţii în învăţământ nu ajută pe nimeni şi nu va aduce nici măcar voturile sperate de PSD, ci un efect de bumerang în societatea românească. Plata unor taxe de studii în aşa-zise „colegii universitare” improvizate, de către familiile celor care nu au promovat bacalaureatul, pare un „târg” neserios între guvernul care ar trebui să finanţeze corespunzător învăţământul superior, conform Constituţiei României, universităţile care luptă să îşi salveze specializările şi programele de studii pe fondul neocupării locurilor, pretenţia la diplome universitare a unor tineri care nu au vocaţia studiilor şi obligaţia Guvernului de a crea şanse de învăţare a unei meserii din care să se poată trăi decent” transmit politicienii PNL Cluj.

Ei propun Guvernului PSD creşterea finanţării de bază per student la un nivel care să nu mai forţeze universităţile la compromisuri cu mediocritatea, să susţină performanţa academică, cercetarea şi inovarea şi să încurajeze, pe de altă parte, dezvoltarea şcolilor de meserii. Şi unele, şi celelalte, vor fi cu certitudine mai câştigate, dar mai ales vor câştiga tinerii care îşi vor putea găsi drumul corect în viaţă, în funcţie de vocaţia şi performanţele reale ale fiecăruia.   

abonare newsletter