Politică

A şaptea asumare scapă fără moţiune

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/18_ziua/05-plen-parlament.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Guvernul şi-a asumat ieri răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea de uniformizare a salariilor din învăţământ şi pentru Codul de dialog social. Opoziţia nu va depune moţiune de cenzură.</p> <p />

În absenţa parlamentarilor Opoziţiei, Guvernul Boc şi-a asumat ieri răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea de uniformizare a salariilor din învăţământ şi pentru Codul de dialog social.

 


Reprezentanţii USL au anunţat că nu vor depune o moţiune de cenzură, însă liderul liberalilor, Crin Antonescu, a declarat că, atunci când va ajunge la putere, USL va abroga toate legile adoptate de Guvernul Boc prin asumarea răpunderii.

PDL şi UDMR critică absenţa Opoziţiei şi apreciază că gestul a fost pur electoral. Petru Călian (PDL) spune că parlamentarilor Opoziţiei ar trebui să li se taie din indemnizaţie, pentru că nu au participat la şedinţă, iar Mate Andras (UDMR) arată că parlamentarii nemulţumiţi trebuiau să depună amendamente, nu să absenteze.


 

Două asumări într-o singură zi


 

Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea, în faţa Parlamentului pentru legea de uniformizare a salariilor din învăţământ şi pentru Codul de dialog social. Executivul a acceptat doar 19 amendamente ale parlamentarilor Coaliţiei la proiectul legii salarizării profesorilor şi la Codul Social, dintr-un total de 144 propuneri formulate.


Potrivit Mediafax, printre cele mai importante amendamente acceptate la Codul Social este cel propus de parlamentarii UNPR care stabileşte ca în unităţile în care nu există sindicate reprezentative contractul colectiv de muncă să fie negociat de către reprezentanţii federaţiei la solicitarea şi în baza mandatului, dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate afiliat la o federaţie reprezentativă “în sectorul de activitate din care face parte unitatea”. Totodată, Guvernul a acceptat mai multe amendamente depuse de parlamentari la proiectul legii de uniformizare a salariilor din învăţământ în anul 2011. Un amendament acceptat de Guvern elimină posibilitatea ca dascălilor care predau în localităţi izolate să li se diminueze veniturile rezultate din indemnizaţia de până la 20% din salariul de încadrare ce le este acordată.

Guvernul a argumentat decizia de uniformizare a salariilor din învăţământ prin faptul că va fi obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Premierul Emil Boc a adăugat că 95% dintre cadrele didactice nu vor fi afectate de noua lege.


 

Călian: “Chiulangiilor să li se taie din indemnizaţie”

Democrat liberalul clujean Petru Călian susţine că Opoziţia “nu a procedat corect. “Dacă sunt nemulţumiţi pot depune amendamente, moţiuni, nu să absenteze. Cred că trebuie să li se taie din indemnizaţie. Au făcut acest gest pentru a atrage voturi. Iar până vor abroga ei legile adoptate prin asumare de răspundere mai sunt cel puţin cinci ani…”, a declarat Călian pentru monitorul.

 

Mate: “Opoziţia nu a vrut încă o înfrângere”

Deputatul UDMR Mate Andras susţine că era dreptul parlamentarilor Opoziţiei să nu participe la şedinţa Parlamentului. “Pe de altă parte, au procedat astfel pentru că nu mai puteau suporta încă o înfrângere. Cât despre declaraţiile lui Antonescu, cum că USL va abroga legile adoptate de Guvernul Boc prin asumare de răspundere, acest lucru este doar o declaraţie politică, un lucru care oricum nu poate fi pus niciodată în practică”, a explicat deputatul.

abonare newsletter