Politică

Ruperea USL, doar o chestiune de timp

Dacă USL se va rupe, o parte din electoratul acesteia va fi confuz, însă liberalii nu se grăbesc să iasă de la guvernare, în ciuda ameninţărilor.

Deşi liderul PNL Crin Antonescu dă ultimatum după ultimatum, PNL nu va ieşi de la guvernare imediat. Pe de altă parte, aşa cum au susţinut chiar unii liberali clujeni, USL, ca orice alianţă politică, are şi un sfârşit, ruperea Uniunii fiind doar o chestiune de timp.

Este ceea ce subliniază analiştii politici şi sociologii de la Cluj, după mai bine de o săptămână de criză în USL.


O parte din electorat va fi confuz

Sociologul clujean Ioan Hosu consideră că destrămarea USL este o chestiune de timp, făcând chiar o glumă în acest sens. „Nu cred că PSD cu PNL mai prind Paştele împreună…Cred că ruperea USL este o chestiune de timp, până la alegerile europarlamentare nu va mai exista. În ce priveşte electoratul USL, cred că liberalii- cei care nu au crezut într-un PNL braţ la braţ cu PSD- vor fi bucuroşi.  Mai există o parte din electorat care, fără îndoială, va fi confuz, dacă această alianţă se va rupe.

Din perspectiva guvernării însă, este clar că USL nu mai poate continua aşa. Dacă liberalii ies de la guvernare, vom vedea grupări din PSD care vor negocia cu grupări din PDL sau PSD va încerca să se îndrepte şi către UDMR“, a comentat Ioan Hosu.


Nicio miză, doar orgolii

Despre conflictul din USL vorbeşte şi analistul politic Sergiu Mişcoiu, care însă atrage atenţia că PNL nu va ceda atât de uşor. În opinia acestuia, conflictul dintre PNL şi PSD este unul artificial, în măsura în care „a început şi s-a perpetuat prin alimentarea reciprocă cu declaraţii belicoase“. Nu în ultimul rând, ultimatumurile se succed, dar sunt prelungite şi amânate, mai arată el.

„Dacă în alte cazuri, puteam identifica precis mize directe ale disputei (control asupra unor instituţii, firme de stat), acum miza pare a fi legată de orgoliul lui Ponta şi Antonescu, niciunul nedorind să cedeze. Pare clar că atât PNL, cât şi PSD estimează că proiectul de revizuire a Constituţiei nu va trece şi deci că preşedintele va rămâne cu atribuţii importante, ceea ce îi determină pe cei de la PSD să fie mult mai prudenţi în susţinerea unui Crin Antonescu, care ar putea să se transforme într-un Băsescu II. De aceea, PSD îşi doreşte candidat propriu la prezidenţiale, iar PNL se distanţează de PSD, culminând cu ieşirea de la guvernare“, a comentat Mişcoiu.


Sergiu Mişcoiu mai arată că este puţin probabil ca vreuna din părţi să cedeze rapid, astfel încât situaţia se poate prelungi încă aproximativ o lună şi jumătate. „Nu cred deci nici că PNL va ieşi de la guvernare imediat, nici că PSD va ceda pe termen scurt“, a conchis acesta. 

abonare newsletter