Politică

Plan tarifar “de formă” pentru deşeuri

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/sedinta-consiliul-local.jpg" border="0" alt="şedinţă consiliul local" title="Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii locali au fost nevoiţi să aprobe, formal, evoluţia tarifelor pentru deşeuri, însă dau asigurări că la Cluj-Napoca preţurile nu vor creşte.</p> <p>Consilierii locali s-au întrunit ieri, în şedinţă de îndată, pentru a vota evoluţia planului tarifar din studiul de fezabilitate al proiectului privind sistemul integrat de management al deşeurilor, aşa cum consultantul Consiliului Judeţean a solicitat.</p> <p>În şedinţa ordinară de săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului centrului de deşeuri, însă acum a fost nevoie de o completare a hotărârii, potrivit primarului Sorin Apostu.</p>

„Este nevoie să facem o corectare care a venit în ultimul moment de la consultantul Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte gestionarea sistemului de management al deşeurilor. S-a dovedit a fi necesar ca hotărârea noastră de săptămâna trecută să fie nuanţată într-o anumită direcţie”, a explicat Apostu necesitatea aprobării modificărilor la hotărârea de săptămâna trecută.

Deşi, practic, ieri consilierii au aprobat o evoluţie a tarifelor pentru următorii ani, primarul a dat asigurări că este doar o aprobare formală, necesară în studiul de fezabilitate, menţionând că la Cluj-Napoca tarifele pentru gunoiul menajer nu vor creşte având în vedere că există un contract încheiat cu firmele Rosal Grup şi Brantner Vereş pe o perioadă de 8 ani.


Nu cresc preţurile timp de 8 ani

În urma licitaţiei câştigate de cele două firme, preţul pentru colectarea deşeurilor este de 5 lei/persoană lunar.

„Preţurile la Cluj-Napoca nu se schimbă pentru că noi avem un contract încheiat pe o perioadă de opt ani, iar preţul va rămâne cel licitat, de 5 lei. Noi trebuie acum să ne asumăm ceea ce a stabilit consultantul în studiul de fezabilitate, în calitate de membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan. Nu vom încălca însă prevederile legale care stipulează că licitaţiile pornite deja rămân în vigoare până la termenul scadent”, a ţinut primarul Sorin Apostu să arate. Mai mult, el i-a informat pe consilierii locali că, odată cu implementarea noului sistem integrat de management al deşeurilor, va deveni foarte importantă reciclarea deşeurilor. „Cu cât reciclăm mai mult, cu atât vom putea ajunge la costuri mai mici”, a precizat edilul.


La rândul său, viceprimarul Laszlo Attila a anunţat că valoarea cofinanţării Consiliului Local pentru proiectul deşeurilor va fi stabilită cu exactitate abia după finalizarea licitaţiei pentru execuţie, derulată de Consiliul Judeţean, care este contestată momentan.

Preţuri unitare pe tot judeţul, în viitor

„Fiecare autoritate locală din judeţ şi-a concesionat la ora actuală acest serviciu privind colectarea deşeurilor, pe diferite perioade. La Cluj-Napoca avem cel mai mic preţ, de 5 lei pe persoană, la Turda este de 6 lei, iar în comune variază. După încheierea acestor contracte, asociaţia Eco-Metropolitan va organiza o licitaţie şi se va ajunge la un tarif unitar la nivelul judeţului”, a spus Laszlo Attila.


Potrivit planului anual de evoluţie a tarifelor estimate pentru deşeuri, anexat proiectului votat ieri de aleşi,  în mediul urban sunt stipulate preţuri de 7,55 lei/lună/gospodărie în 2011, de 8,30 de lei în 2015 şi 10,40 de lei în 2020. La şedinţa de îndată de ieri a luat parte un singur reprezentant al opoziţiei, social-democratul Gheorghe Vuşcan.

abonare newsletter