Politică
Peste 270.000 de clujeni, echivalentul populației cu drept de vot a municipiului Cluj-Napoca, nu s-au prezentat la urne. Boc: „Democrația nu se poate construi cu jumătăți de măsură”.
În județul Cluj, mai bine de 270.000 de clujeni cu drept de vot nu s-au prezentat la urne. La nivel național, peste 8 milioane de români au ales să nu voteze. „În democrație, dacă vrem să construim un drum corect, trebuie să alegem împreună calea pe care ne-o dorim”, spune primarul Emil Boc.

Prezența la urne în județul Cluj, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 55,99%. În total, 345.099 de alegători și-au exprimat opțiunea de vot dintr-un total de peste 600.000 la nivel de județ.
După cum explică primarul Emil Boc, „democrația nu se face cu jumătăți de măsură”.
Boc: Vocea voastră a fost ascultată, auzită și respectată
„Să nu uităm că există un rezervor uriaș de peste 8,5 milioane de români care nu au fost la vot.
Una din cheile turului doi stă în capacitatea noastră a tuturor să invităm lumea la vot.
De aceea, mesajul meu este unul de mulțumire pentru cei care au fost la vot: Vocea voastră a fost ascultată, auzită și respectată. (…). Sunt așteptați la vot cei 8,5 milioane de români care au ales să nu participe în primul tur. Democrația nu se poate construi cu jumătate de măsură.
În timp ce în dictatură sunt alții care decid, sub amenințarea terorii și a fricii, iar oamenii nu sunt consultați, poate doar formal, în democrație, dacă vrem să ne construim un drum corect trebuie să participăm cu toții pentru a ne alege calea pe care ne-o dorim”, a explicat, joi, primarul Clujului, Emil Boc, în cadrul unei intervenții radio locale.
CITEȘTE ȘI:
Prezența la vot, în județul Cluj. Persoanele cu vârste de 45 de ani și peste, cea mai mare prezență la urne.
În județul Cluj, 279.000 de clujeni nu au votat.
„În județul Cluj nu au participat la vot echivalentul populației cu drept de vot a municipiului Cluj-Napoca - 279.000. Suntem județ frunaș ca prezență la urne în primul tur al alegerilor, și totuși un oraș de dimensiunea Clujului nu a participat la vot, ca număr. Gândiți-vă că se poate face diferența”, potrivit primarului Emil Boc.
Mesajul alegerilor: România a făcut progrese, dar prosperitatea este distribuită inegal
„Mesajul acestor alegeri este că, deși România a făcut progrese fabuloase, în termeni de dezvoltare economică, raportat la perioada de dinainte de 1989, această prosperitate este încă inegal distribuită. Adică această prosperitate nu a ajuns să facă diferența pentru toată lumea. Iar inechitățile trebuie corectate.
Lumea se simte frustrată când vede în sistemul de pensii privilegiați ai sorții din bani publici. Noi le-am creat, prin legi ale statului român. Ca să ofer doar un exemplu. Am fost cel care a tăiat pensile speciale, deci pot să vorbesc”, a adăugat edilul Emil Boc.
Astfel, după cum semnalează Emil Boc, pentru ca românii să beneficieze deplin de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană, inechitățile sociale trebuie corectate
Cum poate fi explicat votul diasporei?
„Spre exemplu, diaspora bulgară a votat mereu forte pro-europene. În același timp, diaspora românească, care e mult mai mare, a dat un vot anti-european.
O explicație poate că rezidă în faptul că inegalitățile resimțite în spațiul în care trăiesc îi afectează și cred că un semnal dat de noi este că locul vostru este acasă, într-o Românie care să ofere salarii decente. O asemenea soluție ar atrage românii acasă și să consolideze Europa”, a explicat Boc.
Votul diasporei nu reprezintă, în esență, un vot anti-european, apreciază Emil Boc, în condițiile în catre românii aui beneficiat de facilitățile oferite de apartenența la un spațiu comunitar european.
„Votul lor trebuie înțeles în această cheie a inegalităților și frustrărilor. Un mesaj că se putea și mai bine. Când poporul vorbește, nu poți să nu îi dai dreptate”, a mai spus Boc.
Boc și-a exprimat încrederea că printr-o prezență susținută la urne, românii pot face diferența în favoarea unui parcurs european sigur.
„Cred că România va fi lucidă, iar fiecare om trebuie să facă o analiză. Nu cu slogane îi convingem pe oameni. Trebuie să înțelegem care sunt implicațiile izolării României, a opririi sau diminuării fondurilor europene etc. Este opțiunea noastră, dacă vrem să fim parte a nucleului european ori să devenim vulnerabili, marginali. (…). În 18 mai, printr-o prezență mare la vot, se poate face diferența”, a adăugat primarul Clujului, Emil Boc.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: