Politică

Pe cine ar vota românii președinte, dacă duminică ar fi alegeri? Geoană, Ciolacu și Șoșoacă, în topul preferințelor românilor.

Un sondaj de opinie realizat în ianuarie 2024 arată că Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă se numără printre politicienii care ar primi cele mai multe voturi, pentru funcția de președinte al României.

Mircea Geoană se află în continuare în fruntea listei de potențiali candidați preferați de români pentru alegerile prezidențiale. FOTO: Facebook/ Mircea Geoană Mircea Geoană se află în continuare în fruntea listei de potențiali candidați preferați de români pentru alegerile prezidențiale. FOTO: Facebook/ Mircea Geoană

 

 


Un sondaj de opinie realizat în luna ianuarie 2024 a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale: unul care include drept potențiali candidați pe liderii principalelor partide politice și pe Mircea Geoană (independent), iar altul care îl include, pe lângă cei deja enumerați, și pe Victor Ponta.

 


Astfel, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, din cei 80,2% dintre români care au o opțiune de vot clară, 24,6% l-ar alege pe Mircea Geoană (candidat independent), 15,1% i-ar da votul lui Marcel Ciolacu (PSD) și 14,8% ar pune ștampila de vot pe Diana Șoșoacă (din partea SOS România). În clasament urmează Nicolae Ciucă (PNL) cu 10,8%, Victor Ponta (Pro România) cu 10,7% și George Simion (AUR) cu 10,4%. Clasamentul opțiunilor de vot este încheiat de Cătălin Drulă (din partea Alianței Dreapta Unită) cu 4,7%, Dacian Cioloș (REPER) cu 4,1% și Kelemen Hunor (UDMR) cu 3%. 1,7% dintre români ar alege un alt candidat.

Pe cine ar vota românii, dacă duminică ar fi alegeri prezidențiale? FOTO: INSCOP

În varianta de candidați testată inclusiv în septembrie și noiembrie 2023, dacă duminica viitoare ar fi chemați să voteze noul președinte al României, din cei 78,3% dintre români care au o opțiune de vot, 26,5% l-ar alege pe Mircea Geoană, candidat independent, (25,3% în septembrie și 26,2% în noiembrie 2023), 18,9% ar pune ștampila pe Marcel Ciolacu, candidat din partea PSD (19,5% în septembrie și 20,8% în noiembrie 2023) și 14% pe Diana Șoșoacă, din partea SOS România (10,1% în septembrie și 14,4% în noiembrie 2023). În clasament urmează George Simion (AUR) cu 13,3% (18,7% în septembrie și 14% în noiembrie 2023), Nicolae Ciucă (PNL) cu 11,4% (11,2% în septembrie și 12,1% în noiembrie 2023), Cătălin Drulă (din partea Alianței Dreapta Unită) cu 5,9% (5,6% în septembrie și 4,2% în noiembrie 2023), Dacian Cioloș (REPER) cu 5,1% (4,1% în septembrie și 3,9% în noiembrie 2023) și Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,6% (2,7% în septembrie și 2,4% în noiembrie 2023). 1,3% dintre români ar alege un alt candidat (2,8% în septembrie și 1,9% în noiembrie 2023).


Aproximativ 65% dintre români spun că sigur vor merge la vot, în timp ce aproape 10% dintre români declară că sigur nu vor merge. 

Câți români ar merge la vot, dacă duminică ar fi alegeri prezidențiale? FOTO: INSCOP

Schimbări neglijabile de la o lună la alta

Intenția de vot la alegerile prezidențiale pentru varianta de candidați, a fost repetată în luna ianuarie, schimbările apărute fiind nesemnificative comparativ cu sondajele realizate în septembrie și noiembrie 2023. Pe de altă parte, introducerea unui nou candidat în listă și anume Victor Ponta (Pro România), modifică cifrele, arată Remus Stefureac, director INSCOP Research. 


„Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidații PSD, Marcel Ciolacu și AUR, George Simon. De asemenea, pierde două puncte și Mircea Geoană, ceilalți candidați înregistrând schimbări minime în intenția de vot. Alegerile prezidențiale vor fi principala competiție care va influența anul electoral 2024, motiv pentru care desemnarea candidaților ar putea juca un rol esențial în calibrarea performanței partidelor la alegerile europarlamentare, locale și parlamentare”, arată directorul INSCOP.

Schimbări neglijabile de la o lună la alta. FOTO: INSCOP

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sondaj. Peste 90% dintre români consideră îndreptățite protestele agricultorilor şi transportatorilor

abonare newsletter