Politică

Prof. univ. Sergiu Mișcoiu: „Anul politic 2023, al menținerii stabilității guvernamentale”

Scena politică românească a fost marcată anul acesta, de câteva momente cheie, care au „zgâlțâit” puțin coaliția de guvernare. Cu toate acestea, colaborarea dintre cele două mari partide aflate la putere nu s-a rupt.

În 2023, politicienii s-au pregătit pentru alegerile care urmează Foto Facebook Camera Deputaților În 2023, politicienii s-au pregătit pentru alegerile care urmează Foto Facebook Camera Deputaților

 

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj punctează principalele strategii ale partidelor politice românești, în 2023, în vederea pregătirii anului electoral 2024. 

„Din punct de vedere politic, anul 2023 a fost unul de pregătire a anului electoral 2024, în care, în ciuda disensiunilor interne între PSD și PNL, cele două partide au rămas la guvernare și au continuat să își împartă împreună resursele, existând doar conflicte pe care le-am putea caracteriza ca fiind minore între cele două formațiuni politice, lucru aparent neașteptat de mai mulți comentatori politici și neașteptat inclusiv de o parte a social democraților, dar mai ales a liberalilor care și-ar fi dorit și își doresc în continuare ruperea acestei coaliții.


Lucrurile nu s-au întâmplat așa pentru că interesul de a menține și împrospăta accesul la resurse a fost în continuare satisfăcut pentru cea mai mare parte a elitelor interne ale celor două partide. Acest lucru a însemnat menținerea și reproducerea la guvernare a rețelelor care au guvernat și până acum. De aceea, în PNL avem o opoziție internă care se manifestă într-o manieră tot mai vizibilă”, subliniază Mișcoiu.

Social democrații gândesc pe termen lung


Pe de altă parte, mai spune el, în PSD există o diluare a acestei opoziții, tocmai fiindcă sondajele sunt favorabile PSD iar pentru social democrați e mai important să rămână la putere și după 2024, decât să fie în opoziție față de PNL. 

Nu în ultimul rând, anul 2023 a însemnat și creșteri în sondaje pentru unele partide din opoziție. “Anul 2023 a însemnat și creșterea în sondaje a AUR care reprezintă împreună cu SOS România, partidul mai nou creat al doamnei  Șoșoacă, singurele partide care ideologizează extrem și polarizează spectrul politic. Aceste strategii s-au dovedit a fi câștigătoare cel puțin în opiniile cetățenilor, astfel încât ne putem aștepta ca în anul următor să existe o dezvoltare a acestor formațiuni și rezultate bune la alegerile următoare în special pentru AUR dar foarte posibil și pentru SOS România”, mai precizează Sergiu Mișcoiu.


El conchide că în anul 2023, cel mai important aspect a vizat, în politica românească menținerea stabilității guvernamentale în ciuda previziunilor care au existat și consolidarea singurei opoziții antiguvernamentale care își arogă în mod fățiș acest statut de opoziție radicală și naționalistă reprezentat de AUR.

 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Retrospectivă administrativă 2023. Investiții de peste 85 mil. €, zeci de proiecte finalizate și recunoaștere internațională pentru Cluj-Napoca!

Ultimele Stiri
abonare newsletter