Politică

Guvernul ia bani de la Transporturi, Sănătate și Proiecte Europene și „pompează” în pensii, salarii și servicii sociale, la ultima rectificare bugetară din 2022

Guvernul a aprobat cea de-a doua și ultima rectificare bugetară din acest an. Astfel, se iau bani de la domenii precum Transporturi și Infrastructură, Sănătate, Educație și se „pompează” în pensii, salarii și servicii sociale.

Ministerul Transporturilor și cel al Fondurilor Europene pierd bani, la ultima rectificare bugetară din 2022 / Foto: Asociația Pro Infrastructura Ministerul Transporturilor și cel al Fondurilor Europene pierd bani, la ultima rectificare bugetară din 2022 / Foto: Asociația Pro Infrastructura

 

 


Guvernul a aprobat, joi, cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an, stabilind că veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general cu 522,1 milioane lei.

 


Potrivit unui comunicat al Executivului, rectificarea bugetară acoperă cheltuielile obligatorii, cele de bună funcţionare, asigură cheltuielile de asistenţă socială.

Conform prognozei macroeconomice de toamnă care stă la baza rectificării, se spune în comunicat, este de aşteptat ca Produsul Intern Brut să înregistreze o valoare nominală de 1.396,2 milarde lei în anul 2022 (faţă de 1.372,5 miliarde lei avut în vedere la prima rectificare bugetară).


Deficitul bugetului general consolidat se menţine la 80,1 miliarde lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB. Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei în scădere faţă de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din PIB deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB”, precizează sursa citată.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat de 331,48 miliarde lei, cu 22,6% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, iar evoluţia favorabilă a acestora fost influenţată preponderent de avansul nominal al veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, încasărilor suplimentare din energie, contribuţiilor de asigurări şi impozitului pe profit.


Cei mai mulți bani sunt direcționați către Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii, adică pe partea de pensii, salarii și ajutoare sociale. Cel mai mult de pierdut au Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și cel al Proiectelor Europene.

Rectificare bugetară. Se iau bani de la Transporturi, Sănătate și Proiecte Europeane 

Mai multe ministere pierd bani decât câștigă prin a doua rectificare bugetară pe anul 2022. Între ministerele care pierd bani se numără cel al Transporturilor, Sănătății și cel al Proiectelor Europene. Potrivit spotmedia.ro, se taie bani din următoarele locuri:


  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: se taie 3.815,2 milioane lei.
  • Ministerul Sănătății: se taie1.063,2 milioane lei per sold.
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: se taie 538,8 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: se taie 514,8 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Afacerilor Interne: se taie 383,6 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Energiei: se taie 327,3 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: se taie186,0 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: se taie 109,7 milioane lei, per sold.
  • Secretariatul General al Guvernului: se taie 90,9 milioane lei, per sold.
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale: se taie 85,6 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Educației: se taie 80,0 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: se taie 76,5 milioane lei, per sold.

Rectificare bugetară. Cine primește bani

Guvernul „pompează” bani în pensii, salarii și servicii sociale, la cea de-a doua rectificare bugetară în anul 2022. Ministerul Finanțelor primește cei mai mulți bani, urmat de Ministerul Muncii:

  • Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale: se adaugă 6.870,8 milioane lei.
  • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: se adaugă 1.492,3 milioane lei per sold.
  • Ministerul Finanțelor: se adaugă 334,4 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: se adaugă 376,6 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Economiei: se adaugă 103,4 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Justiției: se adaugă 90,0 milioane lei, per sold.
  • Ministerul Afacerilor Externe: se adaugă 71,8 milioane lei, per sold.
  • Serviciul de Protecție și Pază: se adaugă 20,4 milioane lei, per sold.

Sumele alocate pe PNRR, reduse

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că în rectificarea bugetară „avem o restructurare a sumelor alocate ordontorilor de credite pe PNRR”, la finalul ședinței de Guvern, „având în vedere și analiza pe care am făcut-o privind execuția sumelor din PNRR alocate pe credite bugetare, făcută de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, potrivit hotnew.ro.

„De aceea, apare și o reducere a creditelor bugetare cu proiecte finanțate din PNRR cu suma de 7 miliarde de lei. Această sumă se pune în bugetul pe 2023, având în vedere noile etape stabilite prin creditele de angajament și prin angajamentele luate de către coordonatorii de reformă pe fiecare țintă și jalon în parte.

Cheltuielile de capital se majorează cu 72 de milioane de lei, fondurile de rezervă se majorează cu un miliard de lei. În mare parte, acestea sunt sumele pe tipuri de cheltuieli”, a spus miercuri ministrul Adrian Câciu.

CITEȘTE ȘI:

România este printre cele 13 ţări UE unde inflaţia a continuat să crească în luna octombrie

Iohannis, pe urmele lui Dragnea: a promulgat legile justiției fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția

abonare newsletter