Politică

UDMR pregăteşte o strategie de gestionare a fondurilor europene în Transilvania

<p>Consiliul economic al UDMR pregăteşte o strategie pe perioada 2014-2020 pentru zona Transilvaniei cu scopul ca în următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene România să nu mai rateze absorbţia fondurilor europene.</p>

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri la Cluj, că dincolo de problemele zilnice, formaţiunea pe care o conduce trebuie să se uite şi spre viitor.

„Noi am constatat că priorităţile cetăţenilor în această perioadă a crizei s-au schimbat, oamenii vor locuri de muncă, trai decent, siguranţa zilei de mâine. De aceea şi formaţiunile politice trebuie să ţină cont de doleanţele cetăţenilor şi aşa am hotărât să pregătim o strategie economică pentru perioada următoare, 2014-2020. Noi, în concordanţă cu priorităţile guvernului, care trebuie să înainteze până în 2013 priorităţile României către Bruxelles pentru pregătirea următorului buget, vrem să avem o contribuţie serioasă şi un plan de lucru pentru a asigura fiecărui cetăţean dezvoltare economică şi salarii decente”, a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că din calculele grupului de lucru al UDMR, care este condus de europarlamentarul Iuliu Winkler, a reieşit că în următorul exerciţiu bugetar România ar putea folosi 30% din suma necesară dezvoltării sale din fonduri europene.

„În 2006, înainte să intrăm în UE, şi în 2004, 2005, când au fost pregătite documentele pentru perioada 2007-2013, aceste materiale nu au fost pregătite suficient de bine şi acesta este unul din motivele pentru care absorbţia fondurilor europene este deficitară. Trebuie să fim conştienţi că pentru perioada următoare România trebuie să fie mult mai bine pregătită, altfel iar vom rata oportunitatea de a dezvolta societatea românească”, a mai spus Kelemen.

La rândul său, Iuliu Winkler a subliniat că înainte de 2007 planificările pe baza cărora s-au făcut raportările către Bruxelles s-au făcut „din birouri, din burtă şi cu nişte toleranţe de nejustificat”.

„Ne aflăm acum în situaţia de a corecta toate acestea. Vrem acum să nu mai ajungem în această situaţie. După aceşti cinci ani, avem acum multe proiecte depuse pe axe de dezvoltare în care banii s-au consumat şi avem fonduri neconsumate în zone în care nu sunt proiecte. (...) Există un mozaic al celor care protestează acum, există o diversitate extraordinară a celor care sunt pe stradă şi numitorul lor comun cred că este lipsa de perspectivă. Şi cred că răspunsul este, dacă suntem responsabili, acela de a oferi perspective”, a declarat Winkler.

El a precizat că UDMR va consulta în perioada următoare atât specialişti, cât şi pe acei reprezentanţi pe care îi au în administraţie în Transilvania, iar strategia ar putea fi finalizată la sfârşitul verii.

„Vorbim de Transilvania pentru că electoratul nostru şi organizaţiile noastre sunt preponderent aici. Dar dacă avem o strategie pentru Transilvania, atunci vom contribui la strategia naţională şi la planul de lucru la nivel naţional. (...) Nu cred că există o posibilitate de a demarca etnic comunităţile în Transilvania. Un drum care este asfaltat cu bani europeni deserveşte şi maghiari şi români”, a spus Winkler.

În momentul în care va fi finalizat, proiectul UDMR va fi transmis şi Ministerului Afacerilor Europene.

abonare newsletter