Politică

EUROBAROMETRU. Încredere-record în UE, în rândul cetățenilor europeni. Românii se tem de noi scumpiri, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei

Aproape două treimi (65%) dintre europeni consideră că apartenența la UE este un lucru bun, relevă cel mai recent sondaj Eurobarometru. Acesta este cel mai bun rezultat din 2007, când a fost de 58%.

EUROBAROMETRU. Încredere-record în UE, în rândul cetățenilor europeni. Foto: depositphotos.com EUROBAROMETRU. Încredere-record în UE, în rândul cetățenilor europeni. Foto: depositphotos.com

 

 


Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a consolidat sprijinul public pentru UE, indică sondajul Eurobarometru de primăvară al PE, publicat astăzi. 47% dintre români sunt de părere că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, în timp ce, la nivel European, un număr record de 65% dintre respondenți rezonează cu această afirmație. Apartenența la UE este considerată „un lucru bun” de o majoritate absolută a cetățenilor din toate țările, cu excepția Greciei și a Slovaciei, unde mai mulți respondenți consideră că acest lucru este „nici bun, nici rău”.

 


În prezent, 52% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, față de 12% care au o imagine negativă. Acest rezultat reprezintă o creștere cu 3 puncte procentuale a imaginii pozitive începând din noiembrie-decembrie 2021 și, în același timp, este egal cu cel mai bun rezultat măsurat de sondajele Parlamentului European începând din 2007. Rezultatele naționale pentru o imagine pozitivă a UE variază de la 76% în Irlanda la 32% în Grecia. În România, 51% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre UE, cu 9% mai mult decât la finalul anului 2021. 45% dintre români au o imagine total pozitivă despre Parlamentul European. La nivel european, 39% dintre participanții la sondaj au o imagine pozitivă despre Parlamentul European.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

68% dintre români și 81% dintre europeni afirmă că ceea ce îi unește pe cetățenii diferitelor state membre ale UE este mai important decât ceea ce îi separă. 


Românii simt efectele războiului din țara vecină și se tem de noi scumpiri

55% dintre români cred că viața lor se va schimba din cauza războiului din Ucraina și a consecințelor sale potențiale. La nivelul Uniunii Europene, procentajul celor care să declară neîncrezători că viața lor va continua neschimbată este de 61%.

Doar 29% dintre români se declară pregătiți să înfrunte un nou val de creșteri ale prețurilor la energie, ca urmare a unor sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, 40% dintre respondenți se consider pregătiți. În ceea ce privește scumpirile la alimente, doar 24% dintre români spun că vor face față, iar la nivel european, 39% dintre respondenți spun că sunt pregătiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru alimente.


46% dintre români și 40% dintre europeni spun că consecințele războiului le-a redus deja nivelul de trai și se așteaptă ca situația să continue și în anul următor. 36% dintre români și 47% dintre europeni declară că consecințele războiului încă nu le-a scăzut nivelul de trai, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple anul viitor. În cele din urmă, doar 14% dintre români și 11% dintre europeni sunt de părere că războiul din Ucraina nu va avea un impact asupra vieții lor.

Sondajul relevă că, spre deosebire de trendul European majoritar,  majoritatea respondenților din România spun că păstrarea neschimbată a prețurilor și a costului traiului trebuie să fie o prioritate. Astfel, dacă la nivel European 59% dintre participanții la sondaj au declarat că apărarea valorilor europene comune, cum ar fi libertatea și democrația, reprezintă o prioritate, chiar dacă acestea ar afecta prețurile și costul vieții, în România, procentul respondenților care sunt de accord cu această afirmație este de diar 35%. De celalată parte, 62% dintre români spun că menținerea prețurilor și a costului traiului trebuie să fie o prioritate, chiar dacă acest lucru afectează apărarea valorilor europene.


Imaginea europenilor privind Rusia, tot mai proastă

Evenimentele recente au modelat, de asemenea, imaginea europenilor cu privire la alți actori majori de pe scena internațională. Rusia este văzută pozitiv doar de 10% dintre respondenți, în scădere de la 30% cât era în 2018, când această întrebare a fost adresată ultima dată. China este văzută pozitiv de 22% dintre respondenți (-14 puncte procentuale față de 2018). În schimb, europenii au o imagine mai pozitivă despre Regatul Unit (65%, +1 punct procentual), iar 58% dintre cetățenii participanți la sondaj au o imagine pozitivă despre SUA (+13 puncte procentuale).

Percepția războiului și semnificația acestuia pentru Uniunea Europeană devin, de asemenea, vizibile când este vorba despre valorile fundamentale pe care cetățenii le doresc apărate prioritar de Parlamentul European: democrația se află din nou în fruntea listei, cu o creștere de șase puncte comparativ cu toamna anului 2021 (38%, +6 puncte procentuale). Urmează protecția drepturilor omului în UE și în lume, precum și libertatea de exprimare și de gândire, cu 27%.

Apreciind rezultatele sondajului, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat: „În contextul întoarcerii războiului pe continentul nostru, europenii se simt în siguranță pentru că fac parte din Uniunea Europeană. Cetățenii europeni sunt profund atașați ideii de libertate, sunt pregătiți să ne apere valorile și sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că democrația nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă.”

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2022 a fost realizat între 19 aprilie și 16 mai 2022 în rândul a 26.578 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față și completat cu interviuri online, acolo unde a fost necesar. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Gazprom a redus cu încă 33% livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream

Ultimele Stiri
abonare newsletter