Opinii

Zona nouă sau cum am câștigat un vis

Zona nouă este un proiect cultural început în primăvara lui 2010 de către Radu Vancu și un grup de studenți ai Facultatății de Litere a ULB, care citeau & scriau la un cenaclu (și cărora mai târziu li s-au alăturat alți studenți și chiar liceeni – printre care mă număram și eu).

După doi ani în care numărul zoniștilor creștea și tot creștea, în care a apărut o antologie cu același nume, în care au avut loc două tabere de creație, iar noi schimbam cărți, poeme, păreri, cu ajutorul lui Dragoș Varga și al Revistei Transilvania am trecut la next level și am înființat o revistă. Ea poartă, bineînțeles, același nume: Zona nouă, nume cu care noi, cei de-aici, începem să ne identificăm și care devine (dacă nu este deja) un brand în lumea literară autohtonă. Zona nouă apare trimestrial, iar în primele cinci numere am publicat poezie, proză, cronică literară, de film și de teatru, traduceri, eseu și articole tematice. În fiecare dintre ele am încercat să promovăm scriitori foarte tineri în care credem și în același timp să aducem aproape de revistă autori deja consacrați (precum Rita Chirian, Filip Florian, Claudiu Komartin și Marin Mălaicu-Hondrari), dar și artiști din alte domenii (precum Robin Proca). Însă, lucrul pe care încercăm să-l facem din ce în ce mai consistent și care merită, cred eu, toate eforturile noastre, îl reprezintă traducerile sistematice din poezia străină.

Nu cred că mai are rost să spun cât de importante sunt traducerile pentru orice cultură scrisă. Nu există nicio cultură scrisă a unei țări cu o limbă fără circulație internațională care să nu se bazeze în proporție covârșitoare pe traduceri. În general (și spun în general, pentru că există și excepții notabile), traducerile de poezie prezente pe piața din România, pe lângă faptul că nu au ca obiect literatura din stricta noastră contemporaneitate (și mă refer aici la autori debutați în mileniul al treilea), sunt stângace, nesigure și pretențioase. Evident, pentru că nu există aceste traduceri intensive din poezia străină, acest decalaj cultural și, de ce nu, social, despre care se vorbește atât de des și din cauza căruia literatura română a fost și încă este una periferică, nu poate fi redus. În ultimii ani, singura revistă literară din spațiul cultural românesc care a făcut demersuri susținute în această direcție este Poesis internațional. Pe același drum vrem să mergem și noi, la Zona nouă, în 2014.


Primul număr de anul acesta al revistei este dedicat unor poeți spanioli tineri, 10 la număr, în frunte cu Luna Miguel, corespondentul nostru din Spania, care ni i-a recomandat pe Alberto Acerete, Cristian Alcaraz, Berta García Faet, Layla Martinez, Elena Medel, Cristian Piné, Laura Rosal, Arturo Sánchez și Unai Velasco. Toți au fost traduși de tineri zoniști, iar poemele lor au fost publicate atât în spaniolă, cât și în română. Prin această inițiativă a noastră, încercăm să atragem atenția asupra noului val de poeți spanioli (având în vedere că toți au vârste de până în treizeci de ani) și să facilităm accesul la scrisul lor, la ideile lor, la lecturile lor, să facem cât mai multe găuri în (și, eventual, să doborâm) zidurile care poartă, de atâta timp, numele de granițe. Săptămâna trecută am prezentat, într-un loc întunecat & plin de o energie ciudată din Barcelona revista asta. Oamenii de-acolo au fost calzi. Oamenii de-acolo știu ce scriu oamenii de vârsta lor din Anglia, din Danemarca, din State, din Olanda etc. Oamenii de-acolo ne-au primit & ne-au dus la librării & ne-au împrumutat umbrela & ne-au dat cărți. Oamenii de-acolo ne-au dus în curți interioare unde câțiva puști jucau fotbal la niște porți imense de metal. Oamenii de-acolo ne-au spus că ei n-au intrat niciodată în Sagrada Familia. Oamenii de-acolo ne-au făcut poze sub un balcon gotic. Oamenii de-acolo semănau atât de bine cu prietenii noștri. Oamenii de-acolo au citit poeme cu noi și la sfârșit tuturor ne era cald, foarte cald, și în orașul lui Gaudí noaptea mirosea a mare.

Articol scris de Vlad POJOGA.


--------------------------------------------

Puteți comanda Zona nouă la adresa de e-mail zona_noua@yahoo.com.


Puteți cumpăra Zona nouă de la sediul Bibliotecii Județene ASTRA sau de la Erasmus Büchercafe.

Urmăriți-ne la facebook.com/zonanoua și pe blog, la zonanoua.wordpress.com.

Ultimele Stiri
abonare newsletter