Monitorul Cartierelor

Masterplan pentru Bulevardul Muncii! Tarcea: „Peste 10-15 ani, vom avea un cartier de calitate. Nu îi alungăm pe cei din zonă”

Viceprimarul Dan Tarcea a afirmat că se va realiza un masterplan pentru zona Bulevardului Muncii din Cluj-Napoca. Peste 10-15 ani, în zona de nord-est a municipiului „vom avea un cartier de foarte bună calitate”.

 

 


Marți, 11 mai, a avut loc ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), în cadrul căreia s-a discutat despre viitorul masterplan care cuprinde zona Bulevardului Muncii din Cluj-Napoca. Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că peste 10-15 ani, în zonă va fi un cartier „de foarte bună calitate”.

 


Tarcea a declarat pentru monitorulcj.ro că la regulamentul PUG-ului va fi adăugat un masterplan, care va cuprinde zona dintre strada Fabricii și Bulevardul Muncii, până la limita intravilanului municipiului Cluj-Napoca.

„Este vorba despre o suprafață de teren de aproximativ 430 de hectare. Ne propunem aici, fiind o zonă de dezvoltare clară și de reconversie, să avem o dezvoltare unitară și durabilă. Peste 10-15 ani, să putem avea un cartier de foarte bună calitate.


De aceea, trebuie să stabilim niște linii directoare. Vom adăuga la regulamentul PUG-ului un plan director, care să stabilească liniile pe care vor merge elaboratorii PUZ-urilor. Practic, pe lângă analizele sectoriale pe care noi urmează să le facem în cadrul PUZ-ului, adică unde vine amplasată grădinița, creșa, școala, locul de joacă pentru copii, să avem în calcul și elemente precum: cum să fie spațiile verzi, unde să fie amplasate, dacă este necesar sau nu să fie făcute și alte drumuri suplimentare față de cele care sunt astăzi trasate prin PUG, dacă vor fi făcute poduri suplimentare care să facă legătura între cartierul Mărăști și Someșeni”, a explicat Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro.

„Nu ne dorim să-i alungăm pe cei cu companii”

Acesta a precizat că aceste elemente trebuie transpuse într-un masterplan, care să devină un instrument de lucru pentru toți cei care elaborează PUZ-ul și, „desigur, și pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca”.


„Noi nu ne dorim să blocăm zona, nu ne dorim să alungăm de acolo pe cei care au companii. Ne dorim să fie o zonă mixtă, astfel încât să fie una de locuit, dar și una pentru activități economice, astfel încât cei care locuiesc acolo să poată să-și găsească de muncă în proximitate, să poată să își ducă copiii la școală ori la creșă, iar în centrul orașului să vină doar dacă doresc să se întâlnească cu prietenii. Practic, să nu fie nevoiți să se deplaseze pentru nevoile curente din zona cartierului și a locuinței lor”, a mai spus viceprimarul.

Zona, restructurată integral în următorii 15 ani

El a mai explicat că termenul de 10-15 ani, preconizat pentru realizarea viitorului proiect, este determinat de mărimea suprafeței avută în vedere, care depășește 400 de ha.


„Ar fi foarte bine ca zona să poată fi restructurată mâine, dar acest lucru nu se va întâmpla, pentru că sunt mulți proprietari, sunt suprafețe mari de teren și va dura 10-15 ani până când va putea fi restructurată întreaga zonă. Pentru a putea stabili de pe acum un plan de abordare, facem acest masterplan, astfel încât cei care vor să construiască, să aibă predictibilitate și să știe la ce să se aștepte”, a adăugat Tarcea.

În luna martie a avut loc și o dezbatere publică online pe tema „PUZ și Masterplan Bulevardul Muncii”, fiind transmisă în format de videoconferință. În cadrul acesteia, au participat arhitecți, reprezentanți ai Comisiei de Urbanism ori clujeni interesați, în special aceia care dețin suprafețe de teren în zona studiată.

CITEȘTE ȘI

Dezbatere privind Masterplanul Sopor, primul cartier construit de la zero în ultimii 30 de ani în România. Proprietarii de case se tem că se vor trezi înconjurați de blocuri

Ultimele Stiri
abonare newsletter