Monitorul Cartierelor

„Nu s-au constatat neconformități!” Garda de Mediu se spală pe mâini în problema delicată a gunoaielor din Cluj

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean (GNM-CJ) Cluj au inspectat platforma temporară a deșeurilor din Cluj-Napoca, respectiv celula 1 din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

nu-s-au-constatat-neconformitati-garda-de-mediu-se-spala-pe-maini-in-problema-delicata-a-gunoaielor-din-cluj nu-s-au-constatat-neconformitati-garda-de-mediu-se-spala-pe-maini-in-problema-delicata-a-gunoaielor-din-cluj

 

 


În urma sesizărilor înregistrate la GNM-CJ Cluj, începând cu data de 15 octombrie 2020, referitoare la mirosul teribil de deșeuri din ultima perioadă, comisarii au efectuat verificări la platforma temporară administrată de Regiunea Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, dar și la depozitul ecologic din cadrul CMID.

 


Garda de Mediu dă vina pe... condițiile meteo

Explicația oficială a autorităților locale pentru „disconfortul olfactiv” din mai toate cartierele municipiului este mutarea/relocarea deșeurilor menajere existente pe rampa de stocare temporară (până în data de 21 septembrie 2020). Potrivit autorizației integrate de mediu prin care a fost reglementată această groapă de gunoi temporară, la finalizarea celulei 1 din CMID activitatea de depozitare va înceta, iar mutarea deșeurilor devine obligatorie.

„Din cauza activității de mutare/relocare a deșeurilor menajere (...), se generează un disconfort olfactiv temporar, amplificat de condițiile meteo din această perioadă a anului, respectiv presiune atmosferică scăzută, vânt și precipitații. În conformitate cu legislația specifică în vigoare, nu a fost elaborată până în prezent o metodologie pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.


GNM-CJ Cluj face referire la capitolul X. din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, în care este pomenită, printre altele, și obligativitatea operatorului economic/titularului care desfășoară activități pentru care este necesară obținerea autorizației de mediu „să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea disconfortului olfactiv, astfel încât să nu afecteze sănătatea populației și mediul în întregul său”.

La CMID, „nu au fost constatate neconformități”

Odată cu deschiderea primei celule a CMID, gunoaiele clujenilor trec printr-un proces vast de prelucrare până să ajungă la noul loc de depozitare. O filmare grăitoare din dronă, în care se vedeau cu ochiul liber inclusiv PET-uri și bidoane în noul depozit ecologic, a ridicat însă mari semne de întrebare privind procesul de sortare și tratare a gunoaielor. Cu toate acestea, Garda de Mediu susține că nu există neconformități în ceea ce privește respectarea condițiilor impuse inclusiv de autorizația integrată de mediu.


„În urma verificărilor efectuate de comisarii GNM-CJ Cluj, s-a constatat că în cadrul depozitului ecologic – celula 1 CMID se desfășoară activități specifice de depozitare finală a deșeurilor menajere sortate (...). Prin actele de control încheiate la cele două obiective (rampa temporară și celula 1 CMID – n.r.), au fost stabilite măsuri punctuale cu privire la modul de operare a instalațiilor din cadrul celor două amplasamente, realizarea acestor măsuri făcând obiectul verificărilor ulterioare la termenele scadente. Precizăm că, la data verificărilor în teren, nu s-au constatat neconformități în ceea ce privește respectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare aferente celor două obiective”, potrivit Gărzii de Mediu Cluj.

În tot acest timp, societatea civilă va organiza, vineri, 30 octombrie, de la ora 17:30, o dezbatere publică online privind managementul deșeurilor în Cluj-Napoca, „între mireasmă și miros”. Sunt invitați, printre alții, Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate, deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, Alin Mureșan, director regional RDE Harghita (firma de salubritate din Florești), activistul clujean Szakáts István, dar și reprezentanții autorităților locale, în frunte cu Consiliul Județean, Primăria Cluj-Napoca, RADP și Garda de Mediu.


CITEȘTE ȘI:

Emil Boc explică de ce miroase urât în tot Clujul: „Este prețul pe care îl plătim pentru că nu am rămas cu gunoaiele în stradă”

 

PUTE în tot Clujul și o să miroasă MULT și bine! Calculele care îi îngrijorează pe clujeni

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter