Monitorul Cartierelor

FOTO - Turnurile din Bună Ziua care târăsc Primăria în instanţă

Nouă blocuri cu 5-10 etaje vor fi construite în cartierul Bună Ziua, pe un teren de 1,3 hectare, într-o zonă exclusiv cu case, cu intrare din strada Măceşului.

Pe strada Măceşului din cartierul Bună Ziua, începând din luna noiembrie a anului trecut, a început să “răsară” un bloc turn care va avea cel puţin cinci etaje. Acesta este doar primul bloc din cele nouă pe care le va construi firma Synesis Development pe un teren de 1,3 hectare cu intrare de pe strada Măceşului. Oamenii care locuiesc pe străzile vecine ansamblului de locuinţe protestează de la începutul anului şi cer să fie oprită construcţia, dar acţiunile lor nu au avut niciun rezultat. De cinci ori au ieşit cu maşinile în stradă, în vecinătatea şantierului, pentru a le arăta tuturor cât de aglomerată va fi zona după ce se vor muta câteva sute de oameni în cele nouă blocuri. Cel mai recent protest a avut loc marţi la prânz. Oamenii au ieşit din nou în stradă, şi-au parcat maşinile pe trotuare şi pe carosabil pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de acest proiect imobiliar.

Au de gând să protesteze şi la blocul primarului

Pentru a fi mai eficienţi în acţiunea lor împotriva construirii celor nouă blocuri, clujenii de pe Măceşului şi de pe străzile vecine au format Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului. Elek Levente, reprezentantul locuitorilor de pe strada Măceşului afirmă că au intentat deja două procese Primăriei Cluj-Napoca şi aşteaptă să fie anunţaţi de Tribunal când va avea loc prima înfăţişare.


Construcţia a fost ridicată pe o zonă verde

Pe lângă faptul că blocurile sunt construite într-o zonă cu case, clujenii de pe strada Măceşului afirmă că dezvoltatorul imobiliar a primit aprobare să ridice construcţia pe o zonă verde. Ei mai spun că circulaţia s-ar aglomera foarte mult şi nici nu se ştie câte locuri de parcare vor fi în zonă sau dacă vor fi.

“Ne-am mutat aici după ce am investit tot ce am agonisit ca să trăim la marginea oraşului, liniştiţi, în afara blocurilor, în spaţii cât se poate de mari şi cu spaţii verzi. Am făcut fiecare câte o casă, cum am putut, şi acum ne trezim cu un cartier de blocuri între case. În afară de aceasta, până acum, în zonă sunt cel mult 150 de case, dar cu 290 de apartamente se va tripla densitatea. Nu ne-a întrebat nimeni dacă dorim centru de cartier pentru că ar fi ştiut că nu dorim, nici nu este de fapt centru de cartier. La 290 de apartamente vor fi cel puţin 400 de maşini. În zonă nu sunt locuri de parcare şi când am întrebat constructorul câte locuri de parcare vor fi ni s-a spus că suficiente, dar nimeni nu ştie exact câte”, explică Ioana Pâslaru, unul dintre membrii Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului.


Toate avizele sunt legale

Elek Levente mai precizează că au făcut sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcţii, la Garda de Mediu şi la Primărie, iar toate răspunsurile au fost în favoarea constructorului, mai exact faptul că deţine toate avizele şi că totul este legal.

Aprobarea Planului Urbanistic Zonal şi a Planului Urbanistic de Detaliu al construcţiei a avut loc în anul 2008, iar autorizaţia de construcţie a fost obţinută în anul 2013. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, în etapa I a construcţiei s-a aprobat construirea unui bloc A cu 17 apartamente, cu regim de înălţime D+P+5E şi construirea unui bloc B cz regim de înălţime D+P+5E. În etapele următoare, ar urma să fie ridicate şi blocuri cu 10 etaje.


Reprezentanţii autorităţilor locale afirmă că autorizaţia de construcţie este legală. “Autorizaţia de construire s-a emis în baza reglementărilor legale în vigoare. Cei care se consideră neîndreptăţiţi pot solicita anularea autorizaţiei în instanţă”, declară reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter