Monitorul Cartierelor

Cum arată șantierul de pe malul Someșului, în pragul iernii? Plaja a fost extinsă, a apărut o nouă pasarelă și terenul de baschet a ajuns „la dimensiuni normale”

Șantierul de pe malurile Someșului înaintează în prag de iarnă. Lucrările trebuie finalizate până în luna decembrie a anului viitor.

Cum arată șantierul de pe malul Someșului, în pragul iernii? FOTO: Facebook/ Someșul Nostru Cum arată șantierul de pe malul Someșului, în pragul iernii? FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

 

 


Activiștii de la asociația Someșul Nostru au făcut o trecere în revistă a principalelor schimbări survenite pe malurile Someșului, în Grigorescu, în urma lucrărilor din ultimele luni. Ei remarcă o serie de puncte forte și punct slabe a noului aspect al malurilor Someșului.

 


În primul rând, activiștii de mediu apreciază îmbunătățirea conexiunii cu cartierul Mănăștur prin crearea unei noi pasarele pietonale peste Someș, dar și extinderea terenului de baschet de pe malul stâng, arătând totodată că s-a micșorat distanța dintre oameni și râu.

„Malurile Someșului, work in progress. Parcul din Grigorescu de pe malul râului începe să prindă contur. Datorită podului se va interacționa mai bine cu Mănăștur, dar cum mai e un pod la 150 de metri nu te poți întreba daca nu era mult mai ieftin a reface podul Hidroelectrica printr-un parteneriat cu Primăria extins si la nivelul unor dotări abandonate ca sala de evenimente. Se poate alerga ori plimba acum mai aproape de apă si la nivelul ei. Terenul de baschet e la dimensiuni normale, ceea ce e bine, dar asta s-a făcut în defavoarea terenului de fotbal care e mult mai mic”, arată cei de la Someșul Nostru. 


Cum arată șantierul de pe malul Someșului, în pragul iernii? FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

Pe de altă parte, activiștii se declară dezamăgiți că primăria nu i-a implicat mai mult pe părinți și copii în deciziile privind viitorul spațiu.

„Plaja s-a lărgit considerabil, dar si cu costul disparitiei vechii zone verzi de langa plaja și a pierderii unor copaci, compensați prin plantarea altora. În zona de fitness, mai e loc de aparate, însă nu știm dacă urmează să fie instalate sau nu și ce tip de aparate, în funcție de cererile utilizatorilor care nu au fost consultați. 


Cum arată șantierul de pe malul Someșului, în pragul iernii? FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

Aparatele de joacă pentru copii sunt mai sărăcăcioase ca în trecut, dar e loc și pentru instalarea altora. Au fost consultați părinți sau copii ce vor? Avem dubii”, au mai spus activiștii clujeni.

Șantierul, finalizat abia peste un an

Stadiul lucrărilor a depășit 40% în urmă cu circa o lună. Astfel, lucrările sunt în grafic și se estimează că vor fi finalizate la termen, adică până în luna decembrie a anului viitor. 


„Suntem în grafic la malurile Someșului, avem undeva la 40% stadiul lucrărilor. Lucrările merg bine, termenul de finalizare este undeva în luna decembrie 2023”, a declarat viceprimarul Clujului pentru monitorulcj.ro în luna septembrie.

Lucrările de modernizare a malurilor Someșului s-au scumpit în luna septembrie. Consilierii locali au votat atunci actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. Proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona I”, derulat din fonduri europene, costă peste 31 milioane de euro, față de 25 de milioane de euro aprobați inițial. Contractul de execuție a fost semnat în luna septembrie 2019 cu Asocierea ACI Cluj, Socot SA și Simacek Facility Services Ro SRL.

Zona cuprinsă în proiectul de revitalizare are o suprafață de aproximativ 156.500 metri pătrați și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina precum și în zona parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.

Proiectul vizează extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo, trotuare, precum și a spațiilor publice: plantanții de aliniament, zone verzi, dotări de agrement, locuri de joacă, mobilier urban, iluminat public, rețele wi-fi. De asemenea, este prevăzută remodelarea malurilor propriu-zise ale râului în vederea îmbunătățirii accesibilității acestuia. Aceste măsuri includ realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu, care este finalizat deja.

CITEȘTE ȘI:

Cum arată malurile Someșului, la început de toamnă? Imagini spectaculoase, filmate cu drona - FOTO/ VIDEO

abonare newsletter