Administrație

Start lucrări pe strada Mamaia! Dispar locurile de parcare, mai mult spațiu pentru pietoni și bicicliști - FOTO/ VIDEO

Luni, 19 septembrie, s-a închis circulația rutieră pe strada Mamaia din centrul orașului pentru demararea lucrărilor în cadrul proiectului de reamenajare a malurilor Someșului.

Start lucrări pe strada Mamaia! FOTO: Paul Gheorgheci/ Monitorul de Cluj Start lucrări pe strada Mamaia! FOTO: Paul Gheorgheci/ Monitorul de Cluj

 

 


Începând de luni, 19 septembrie, circulația auto a fost interzisă pe strada Mamaia, pentru demararea lucrărilor în cadrul  proiectului „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului”, finanțat din fonduri europene.

 


Pentru început vor fi reabilitate rețelele de utilități, a anunțat Primăria Cluj-Napoca. O filmare aeriană postată pe canalul de Youtube Legat de Cluj arată că lucrările au început în partea vestică a străzii.

Parcări desființate și mai mult loc pentru pietoni, pe strada Mamaia

Potrivit proiectului de reamenajare a malurilor Someșului, strada Mamaia va fi reconfigurată prin desființarea unui șir de parcări și utilizarea spațiului creat în favoarea pietonilor și bicicliștilor. Este vorba despre tronsonul 6 al proiectului, care prevede o serie de lucrări de reorganizare și reamenajare a zonei Hotel Napoca și a străzii Mamaia.


Cum va arăta strada după lucrările de reamenajare. FOTO: Randare proiect tehnic

Chioșcuri, spații verzi și stații de încărcare la Hotel Napoca

Astfel, în zona Hotelului Napoca, se va reorganiza ampriza străzii 1 Decembrie 1918 și Mamaia, se va introduce o traversare pietonală și velo semaforizată și va fi reorganizată intersecției str. Mamaia/ str. Dragalina. Proiectul mai prevede realizarea de plantații de aliniament, restrîngerea benzilor carosabile, înierbarea scuarului din apropierea podului Napoca, amplasarea unui pavilion de alimentație publică în zona Hotelului Napoca, amplasarea a două stații de încărcare pentru auto-vehicule electrice.

Pe malul drept al Someșului, se vor amplasa pachete de trepte de acces, gradene și platforme de repaus orienate spre Someș, în lungul trotuarului.


Tronsonul 7 al proiectului va cuprinde atât strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie, unde se va realiza reorganizarea amprizei străzii Dragalina, modernizarea trotuarelor pe strada Dragalina, amenajarea unei suprafețe pietonale, introducerea unei traversări pentru pietoni, îmbunătățirea accesului și a relației utilizatorilor cu Someșul, realizarea de plantații de aliniament, amplasarea unui pavilion de alimentație publică, restrîngerea lățimii benzilor carosabile.

Același proiect prevede reamenajarea platoului Sălii Sporturilor într-o platformă publică, adaptată în funcție de anotimp, cu un patinoar și târg de Crăciun sau loc de organizare de concerte, la care se lucrează deja încă din primăvara acestui an. De asemenea, strada Muzicescu, care se află vis-a-vis de Cluj Arena, ar urma să devină alee pietonală. Totodată, planul de reconfigurare a malurilor Someșului va crea un acces facil persoanelor cu dizabilități și mămicilor cu cărucioare. 


„Unul dintre cele mai dificile trasee”

Potrivit unuia dintre proiectanții firmei Practica din Spania care au realizat conceptul de reamenajare a malurilor Someșului, strada Mamaia este una dintre porțiunile problematice din cadrul proiectului, din cauza lățimii mici a străzii.

„Strada Mamaia este unul dintre cele mai dificile trasee, din cauza faptului că porțiunea de spațiu public este foarte îngustă. Este nevoie de reconfigurarea profilului rutier existent, adică desființarea unor locuri de parcare și utilizarea lor în favoarea pietonilor și bicicliștilor. Zona Astoria – aici ar putea fi una dintre cele mai importante intervenții din proiect. Un sistem de gradene este propus ca să medieze zona cu Dragalina și Someș, iar de cealalaltă parte a străzii Dragalina se dorește ca parcarea să se înlocuiască cu squar urban”, declara în 2018 José Mayoral Moratilla, arhitect al firmei Practica din Spania care a câștigat concursul de soluții Rethinking Someș.

CITEȘTE ȘI:

Două firme din Ilfov vor moderniza Parcul 14 Iulie din Grigorescu. Au mai multe contracte cu Primăria Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter