Monitorul Cartierelor

Parcul Observator poate merge mai departe. Nu necesită acord de mediu pentru realizare

Proiectul pentru amenajarea Parcului Observator din cartierul Zorilor poate continua fără acord de mediu, a decis Agenția pentru Protecția Mediului Cluj.

Machetă digitală Parc Observator. Foto: captură ecran video Emil Boc - Facebook Machetă digitală Parc Observator. Foto: captură ecran video Emil Boc - Facebook

 

 


„Verde” pentru începerea lucrărilor la parcul din cartierul Zorilor. Proiectul poate merge mai departe fără a fi necesară evaluarea impactului de mediu, a hotărât recent Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. Primăria Cluj-Napoca a publicat un anunț referitor la luarea deciziei etapei de încadrare de către APM Cluj, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul „Amenajare parc cartier Zorilor zona Observator, Cluj-Napoca, str.Observatorului, fn, jud.Cluj”.

 


„În urma analizei proiectului pentru etapa de încadrare din cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, (…) Agenția pentru Protecția Mediului a luat decizia că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului și nici evaluării adecvate”, a decis APM Cluj.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul APM Cluj, calea Dorobaților, nr.99, în zilele de luni-vineri între orele 900-1400, precum și la următoarea adresa de internet  http://apmcj.anpm.ro. Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a APM Cluj.


Concret, decizia Agenției pentru Protecția Mediului Cluj înseamnă că procedura se oprește în această etapă, proiectul urmând a  fi aprobat fără acord de mediu.

Contractul de proiectare și execuție a fost semnat

Contractul de proiectare și execuție al viitorului Parc Zorilor a fost semnat la începutul lunii iunie a acestui an. Parcul se va desfășura pe o suprafață de peste 1,2 ha și va oferi clujenilor variate modalități de petrecere a timpului liber, zone cu destinația de promenadă. Parcul prevede locuri de joacă cu dotări moderne, zone de recreere pentru seniori, zonă de fitness în aer liber și facilități pentru bicicliști. 


„Proiectul presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști, pe lângă cei existenți deja. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile se realizează din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului. Accesul persoanelor cu dizabilități este prevăzut în toate zonele parcului. Sistemul de iluminat LED va dispune de sistem de telegestiun”, a anunțat primarul Emil Boc la acel moment.

De asemenea, parcul va cuprinde un loc de joacă pentru copii, zonă de recreere, alei, mobilier urban, zonă fitness, peluză multifuncțională, parcare pentru biciclete și spații verzi. De asemenea, vor fi amplasate o cișmea și o toaletă „inteligentă”. De asemenea, în parc vor fi plantați mai mulți copaci. În proiect se mai arată că, deși este în plină dezvoltare, spațiile verzi lipsesc cu desăvârșire din zonă. 


„Cu excepția spațiilor verzi dintre blocuri, partea sudică a cartierului Zorilor nu beneficiază de spații verzi amenajate. Terenul studiat reprezintă ultima suprafață de teren liber cu potențial de transformare în zonă verde de agrement”, se arată în documentația pentru atribuirea contractului.

CITEȘTE ȘI:

Undă verde pentru Parcul Observator din Zorilor! A fost semnat contractul de proiectare și execuție

Ultimele Stiri
abonare newsletter