Monitorul Cartierelor

Cum va arăta viitorul hub educațional din Borhanci? Investiție de aproape 100 mil. €

În ședința Consiliului local Cluj-Napoca vor fi supuși aprobării indicatorii tehnico-economici și documentația pentru hub-ul educațional și de sănătate din Borhanci.

Cartierul Borhanci/ Foto: Facebook - Emil Boc Cartierul Borhanci/ Foto: Facebook - Emil Boc

 

Consilierii locali vor dezbate joi, 7 iulie, în cadrul ședinței aprobarea indicatorilor tehnico-economici și documentația pentru hub-ul educațional și de sănătate din Borhanci (creșă, grădiniță, gimnaziu, liceu, bazin olimpic, bază sportivă și pădure-parc).


 

„În ședința Consiliului local al Municipiului Cluj-Napoca vor fi supuși aprobării indicatorii tehnico-economici și documentația tehnică pentru proiectul complex «Dezvoltare infrastructură educațională (HUB educațional) și de sănătate (Unitate de Sănătate - Centru de excelență pentru protonoterapie), dezvoltare infrastructură sportivă (Bazin de înot, Bază sportivă) și Pădure-Parc în cadrul cartierului Borhanci»”, a transmis primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pe Facebook.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Potrivit edilului, acest proiect este unul vital pentru cartierului Borhanci, oferindu-le locuitorilor toate serviciile publice necesare pentru o calitate a vieții cât mai ridicată.

„Proiectul este vital pentru cartierul Borhanci, oferind locuitorilor toate serviciile publice necesare pentru o calitate a vieții cât mai ridicată. În contextul Misiunii UE «100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030», această investiție va crește semnificativ zonele verzi din Cluj-Napoca, va reduce amprenta de carbon pe care orașul o generează și va oferi modalități multiple de petrecere a timpului liber pentru locuitorii din zonă”, a adăugat Emil Boc.


HUB-ul din Borhanci  va include:

- Creșă cu 11 grupe a câte 9 copii

- Grădiniță 8 grupe a câte 20 copii


Viitoarea grădiniță din cartierul Borhanci/ Foto: Facebook - Emil Boc

- Școală gimnazială formată din 3 corpuri de clădire și sală de sport

- Liceu cu laboratoare și sală de sport

Liceul din cartierul Borhanci/ Foto: Facebook - Emil Boc

 

- Bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 spectatori, cu zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ: un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare

Bazinul de înot care va fi construit pe trei niveluri/ Foto: Facebook - Emil Boc

 

- Bază sportivă: agrement și terenuri sportive, activități recreative cu acces nelimitat: locuri de joacă pentru copii, zonă șah, zonă ping-pong, zona aparatelor fitness, zonă skate și zonă parkour, amfiteatru deschis cu gradene și un grup sanitar public

Baza sportivă și împrejurimi/ Foto: Facebook - Emil Boc

- Pădure-parc, pe o suprafață de peste 50 ha, care include traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic

- Infrastructură: străzi, trotuare și rețele edilitare.

Hub educațional în Borhanci

Crearea unui hub educațional în cartierul Borhanci face parte din strategia Primăriei Cluj-Napoca de creștere a numărului de locuri în creșele și grădinițele din municipiu. Hub-ul educațional cu parc și spații verzi ar urma să fie construit pe terenul de circa 76 de hectare, pe locul în care a fost gândit Cartierul Tineretului.

„Un proiect major al Clujului în ceea ce privește infrastructura educațională este de a avea un hub educațional în zona Borhanci, o zonă de dezvoltare și extensie a Clujului, care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, liceu. Luăm în calcul un astfel de hub și în zona viitorului cartier Sopor. Dorim astfel să aducem toate facilitățile cât mai aproape de cetățean, la 20 de minute de mers pe jos, pe principiul Oraș pentru pietoni/Walkable city”, a declarat primarul Emil Boc, în cardul unei dezbateri publice, în octombrie 2020.

Reamintim că Primăria Cluj-Napoca a concesionat companiei Casarom un teren de 50 de hectare în zona Borhanci, iar în schimbul acestei concesiuni investitorul ar fi urmat să livreze municipalității 120 de locuințe sociale, 14 hectare de teren și ar fi viabilizat întregul teren. În 2008, Casarom trebuia să livreze primele locuinţe în Borhanci, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În total, ar fi trebuit să se construiască 1.200 de locuinţe, birouri şi spaţii comerciale într-o investiţie de 90 de milioane de euro.

Valoare totală a investiției din cartierul Borhanci: 478.547.909,91 lei cu TVA (peste 96 mil. Euro). Finanțarea investiției va fi realizată din fonduri europene, bugetul local și alte surse legal constituite conform legii.

 

CITEȘTE ȘI:

Cinci oferte depuse pentru PUZ de amenajare hub educațional, spital, bază sportivă și pădure-parc în Borhanci

96 de milioane de euro pentru amenajarea celui mai mare parc din Cluj-Napoca. Ce dotări va avea și când va fi gata? FOTO

Bazin de înot în Cluj, în cartierul Borhanci. Boc: „Vom avea unul dintre cele mai moderne bazine de înot”

abonare newsletter