Externe

UE mobilizează 300 de miliarde de euro pentru a renunța la petrolul şi gazul din Rusia. Investiții și în energia verde

Uniunea Europeană investește aproape 300 miliarde de euro pentru a stopa dependența de combustibili fosili din Rusia. Totodată, până în anul 2025 toate firmele și instituțiile publice vor fi obligate să aibă fotovoltaice pe acoperiș, iar din 2029 și clădirile rezidențiale noi.

Uniunea Europeană investește aproape 300 miliarde de euro pentru a renunța la combustibilii fosili din Rusia / Foto: depositphotos.com Uniunea Europeană investește aproape 300 miliarde de euro pentru a renunța la combustibilii fosili din Rusia / Foto: depositphotos.com

 

 


Comisia Europeană intenţionează să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru stoparea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

 


Investiţiile vor include zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaze, două miliarde de euro pentru petrol, restul fiind pentru energia verde.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

De asemenea, Bruxelles-ul propune ţinte mai ridicate în UE pentru energia regenerabilă şi economisirea de energie până în 2030, le-a spus jurnaliştilor şeful CE.


„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunţarea la combustibilii fosili şi, cel mai important, să demarăm investiţiile pe scară largă. Aşa că aş spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european”, a declarat Ursula von der Leyen.

Mai exact, toate firmele și instituțiile publice vor fi obligate să aibă fotovoltaice pe acoperiș (inclusiv cele existente) până în anul 2025, scrie biziday.ro. Începând din anul 2029 însă, obligația se va extinde la toate clădirile rezidențiale nou-construite.


„Toate acestea vor necesita, desigur, investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi rambursabile. O finanțare de până la 10 miliarde de euro va fi alocată pentru construirea legăturilor în rețelele de gaze naturale și gaze lichefiate dintre statele membre, astfel încât niciun stat membru UE să nu rămână în frig. Alte 2 miliarde de euro vor fi pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi importurilor de petrol rusesc. Tot restul finanțării va fi folosit pentru accelerarea și extinderea tranziției către energie curată”, a mai spus doamna von der Leyen.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin susține că unele ţări europene nu au cum să renunţe imediat la petrolul din Rusia

Ungaria va accepta embargoul petrolier împotriva Rusiei, cu o condiție: „Am spus clar că am putea vota propunerea”

Ultimele Stiri
abonare newsletter