Externe

Propaganda și dezinformarea, „armele” Rusiei. Populația țării, făcută să creadă că NATO e inamicul

Propaganda rusă are două tipuri de mesaje. Unul îndreptat spre populația țării, și altul pentru cei din afara granițelor, scrie defapt.ro.

Cum funcționează „mașinăria” de dezinformare rusă? Cum funcționează „mașinăria” de dezinformare rusă?

 

 


Conform defapt.ro, „Kremlinul folosește aceleași tactici ca-n 2014, când a anexat Crimeea. Scopul lui Putin este să divizeze Occidentul și să își asigure sprijinul intern al populației”.

 


Astfel, în ceea ce privește dezinformarea populației din exteriorul țării, Rusia se folosește de canale precum Sputnik, cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale, mesajul transmis prin intermediul acestora fiind că liderii occidentali cheltuie inutil sume mari de bani pentru apărarea Ucrainei.

NATO se dorește a fi privit ca un dușman de populația rusă

Pentru populația Rusiei, mesajul transmis este că NATO și Ucraina se pregătesc să atace regiunile separatiste ruse din Ucraina, NATO fiind inamicul în „poveste”.


Un alt mesaj de impact transmis de propaganda rusă este acela că se urmărește încercuirea Rusiei, răsturnarea de la putere a președintelui Vladimir Putin și preluarea controlului asupra resurselor energetice ale Federației Ruse.

Pentru ruși, se dorește inducerea ideii că Vladimir Putin apără interesele „Rusiei mari”, inclusiv prin trimiterea de trupe ruse în Belarus, unde apără un aliat.


Insinuarea că NATO și Ucraina vor folosi arme chimice

O altă informație falsă răspândită pe rețelele de socializare este accea că NATO și Ucraina s-ar pregăti să folosească arme chimice.

Chiar și așa, analiștii din echipa East Stratcom, din cadrul Serviciului de Acțiune Externă (UE), au apreciat că „vestul a reacționat insuficient la mașinăria de propagandă a Rusiei”, mai precizează sursa menționată.


Citește pe larg, pe DeFapt.ro.

CITEȘTE ȘI:

Majoritatea românilor își pun speranțele în NATO și resping Rusia, în contextul tensiunilor de la granița cu Ucraina

abonare newsletter