Externe

Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Statele membre UE au ajuns la un acord.

Acord al celor 27 de state membre UE privind ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. FOTO: Charles Michel/ Facebook Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. FOTO: Charles Michel/ Facebook

 

 


Cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord joi privind pachetul de 50 de miliarde de euro de ajutor pentru Ucraina pe patru ani, până în prezent blocat de premierul ungar Viktor Orban, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

 


„Unitate. Toţi cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest acord garantează o finanţare stabilă, previzibilă şi pe termen lung pentru Ucraina”, a scris înaltul responsabil european pe X, fostă Twitter, la începutul summitului extraordinar de la Bruxelles.

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit într-un summit extraordinar, joi, la Bruxelles, pentru a lua o decizie cu privire la ajutorul economic al blocului comunitar european pentru Ucraina, relatează AFP şi DPA.

Reuniunea are loc şi în contextul în care agricultorii protestează cu sute de camioane în apropierea locului reuniunii, în faţa sediului Parlamentului European din Bruxelles. Potrivit poliţiei, o mie de tractoare se află joi pe străzile capitalei Belgiei.

Miza este un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie. Suma face parte din bugetul UE revizuit. Deciziile privind bugetul UE presupun unanimitate din partea statelor membre.

La Consiliul European din decembrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, căreia Viktor Orban de asemenea s-a opus, a fost posibilă întrucât liderul ungar a acceptat să părăsească sala în momentul luării deciziei.

În ajunul acelui summit, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria ce fuseseră îngheţate până atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate, ca urmare a îngrijorărilor Bruxellesului legate în special de dreptul de azil în ţară, libertatea academică şi drepturile persoanelor LGBT+. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria nu va furniza arme Ucrainei, dar nu va împiedica alte state din UE să o facă

abonare newsletter