Externe

Orban a zis „nem” aderării Moldovei si Ucrainei la UE

Liderii UE trebuie să decidă în unanimitate dacă deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi cu privire la pachetul de ajutor în valoare de 50 de miliarde de dolari. Orban a ameninţat în repetate rânduri că se va opune prin veto ambelor decizii.

Orban se opune aderării Ucrainei la UE. FOTO: Facebook/ Viktor Orban Orban se opune aderării Ucrainei la UE. FOTO: Facebook/ Viktor Orban

 

 


Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles, în ultimul summit din acest an, pentru a discuta despre extinderea UE, ajutorul financiar pentru Ucraina şi bugetul blocului comunitar, transmite dpa, citat de Agerpres. Este de aşteptat ca reuniunea, care se desfăşoară joi şi vineri, să fie dominată de disputa dintre statele UE și premierul ungar Viktor Orban, care se arată inflexibil în opoziţia sa faţă de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. 

 


Liderii UE trebuie să decidă în unanimitate dacă deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi cu privire la pachetul de ajutor pentru Kiev în valoare de 50 de miliarde de dolari. Viktor Orban a ameninţat în repetate rânduri că se va opune prin veto ambelor decizii.

„Răspunsul la fiecare întrebare este același: Negocierea aderării Ucrainei la UE nu este oportună. Noi nu susținem asta!”, a postat premierul ungar pe pagina sa de Facebook, joi dimineață.


„Summit-ul de la Bruxelles a început. Nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la UE!”, a arătat Orban pe rețelele de socializare și miercuri. „Summitul UE este pe cale să înceapă. Întâlnire cu președintele Consiliului European. Poziția noastră este clară: nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la UE!”, a mai postat prim-ministrul miercuri.

Comisia a deblocat fonduri de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria

Chiar în ajunul summitului, Comisia Europeană a deblocat fonduri regionale în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, însă afirmă că nu există nicio legătură cu atitudinea lui Orban.


„Trebuie să spunem limpede că acesta nu este un bazar ungar în care totul se poate negocia”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo, citat miercuri de EFE.

La Strasbourg, membrii Parlamentului European s-au arătat îngrijoraţi de perspectiva de a vedea că Bruxellesul „cedează în faţa şantajului” Ungariei.


Agenţia spaniolă de presă, care citează diverse surse europene şi comunitare, scrie că summitul de joi şi vineri va fi marcat de incertitudine şi multă dramă, în ciuda apelurilor făcute de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a cerut „un efort comun decisiv” în spiritul „unităţii”, dar care a recunoscut totodată că va fi un summit dificil.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat la începutul săptămânii cu privire la „consecinţe devastatoare” pentru poporul ucrainean dacă liderii UE nu decid în unanimitate să înceapă negocierile de aderare ale Ucrainei la UE.

În plus, asistenţa financiară actuală a UE pentru Kiev se epuizează la sfârşitul acestui an.

Premierul ungar se opune clar lansării negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Premierul ungar Viktor Orban şi-a reafirmat miercuri opoziţia fermă faţă de declanşarea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, poziţie care nu ar urma să fie influenţată de aşteptata deblocare de fonduri europene pentru Budapesta, transmite AFP.

„Cu privire la subiectele de înaltă importanţă politică, nu ne-am schimbat niciodată opinia în funcţie de un sprijin financiar primit sau nu”, a declarat şeful executivului ungar într-un interviu acordat cotidianului pro-guvernamental Mandiner.

El s-a exprimat în contextul în care Comisia Europeană urma să anunţe deblocarea celor aproximativ 10 miliarde de euro ce fuseseră suspendate din cauza încălcărilor statului de drept în Ungaria.

Săptămâna trecută, Viktor Orban a cerut retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a celor două decizii referitoare la sprijinul bugetar pentru Kiev şi la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

„UE este aproape să facă o eroare teribilă şi trebuie să împiedicăm acest lucru chiar dacă ceilalţi 26 de membri au o altă opinie”, a insistat Orban, care a pledat pentru „un parteneriat strategic” între UE şi Ucraina mai degrabă decât pentru o aderare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Viktor Orbán, consultare cu mesaje împotriva UE: „Bruxellesul doreşte să creeze ghetouri de migranţi în Ungaria. Voi ce credeţi?”

abonare newsletter