Externe

Moscova a deschis dosar penal contra Tribunalului de la Haga, ca reacție la mandatul de arest emis pe numele lui Vladimir Putin

Comitetul de anchetă din Rusia a deschis un dosar penal împotriva procurorului şi judecătorilor Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care vineri a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război.

Rusia deschide dosar penal contra Curții Penal Internaționale (CPI), ca răspuns la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin/captură foto: kremlin.ru Rusia deschide dosar penal contra Curții Penal Internaționale (CPI), ca răspuns la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin/captură foto: kremlin.ru

 

 


Potrivit Comitetului, ce are atribuţii în investigarea infracţiunilor grave, „urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există niciun motiv de responsabilitate penală”, transmit Reuters şi AFP.

 


Acţiunile procurorului CPI, Karim Khan - acuzarea intenţionată a unei persoane nevinovate şi „pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecţie internaţională, în scopul complicării relaţiilor internaţionale” - intră sub incidenţa legii penale ruse, a explicat Comitetul de anchetă rus.

Măsura luată de Moscova reprezintă un gest simbolic de sfidare ca răspuns la mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse.


Curtea Penală Internaţională a emis vineri mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI, ceea ce înseamnă că mandatele nu au forţă juridică pe teritoriul său. Cu toate acestea, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state care recunosc jurisdicţia Curţii.


Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o „operaţiune militară specială”, dar susţine că scopul a fost de a-i proteja. 
În schimb, Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile de atrocităţi comise de forţele sale în cadrul „operaţiunii speciale militare”, aşa cum numeşte ea invazia în Ucraina, pe care a declanşat-o la 24 februarie 2022, în ceea ce Occidentul şi Kievul numesc o agresiune neprovocată şi nejustificată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională. Liderul rus, responsabil pentru presupuse crime de război

Ultimele Stiri
abonare newsletter