Externe

NATO discută despre majorarea bugetului pentru apărare și creșterea producției de arme în 2023

Statele membre NATO urmează să discute în perioada următoare despre majorarea bugetului pentru apărare. În condițiile prelungirii războiului din Ucraina, NATO trebuie să crească producția de arme în 2023.

NATO discută majorarea bugetului pentru apărare/ captură foto mapn.ro NATO discută majorarea bugetului pentru apărare/ captură foto mapn.ro

 

 


Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, anunță că statele membre NATO vor discuta în lunile următoare despre ţintele privind cheltuielile militare, în contextul în care mai multe state aliate au cerut ca nivelul bugetului militar de 2% din PIB să devină un prag minim.

 


Începând cu 2017, România și-a asumat un acord politic național prin care s-a stabilit o perioadă de minimum 10 ani în care bugetul Armatei României va fi cel puțin la nivelul de două procente din PIB.

Spre exemplu, în 2021, bugetul MapN a prevăzut fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB.


„Unii aliaţi sunt ferm în favoarea transformării actualei ţinte de 2% într-un nivel minim'', a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu publicat marţi de agenţia de presă germană DPA, citat de defenseromania.ro

CITEȘTE ȘI:
România vrea creșterea gradului de apărare pe Flancul Estic. Iohannis: E nevoie de planuri foarte concrete, în cazul unui atac să știm exact cine și ce trupe trimite


Secretarul general al NATO a spus că va conduce aceste negocieri. „Ne vom întâlni, vom avea întâlniri ministeriale, vom avea discuţii în capitale”, a afirmat el.


Jens Stoltenberg nu a menţionat numele ţărilor care cer ţinte mai ambiţioase pentru cheltuielile alocate apărării.

Totuşi, el a precizat că vizează ajungerea la un acord până la viitorul summit periodic al NATO, prevăzut pentru 11 şi 12 iulie în capitala lituaniană Vilnius.


Producție de arme mai mare în 2023

NATO trebuie să crească producţia de arme în condițiile în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, potrivit declarației secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a declarat şeful alianţei militare de 30 de ţări pentru BBC. „Trebuie să accelerăm producţia şi este exact ceea ce fac aliaţii”, a adăugat el.

NATO trebuie să fie pregătită să sprijine Ucraina pe termen lung. 

,,Ceea ce am văzut este că Rusia nu dă semne că renunţă la scopul său general de a prelua controlul asupra Ucrainei. Forţele ucrainene au avut prim-planul timp de mai multe luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat multe forţe, multe dintre ele sunt instruite acum”, a mai spus Stoltenberg.

România face demersuri pentru întărirea Flancului Estic al NATO. În noiembrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis susținea necesitatea unui număr sporit de militari și echipamente, astfel încât în cazul unui atac, statul român să știe exact pe ce trupe se poate baza pentru intervenții.

CITEȘTE ȘI:

România vrea creșterea gradului de apărare pe Flancul Estic. Iohannis: E nevoie de planuri foarte concrete, în cazul unui atac să știm exact cine și ce trupe trimite

Mircea Dușa (MApN), la Cluj: Este primul an, după multă vreme, când avem 2% din PIB

abonare newsletter