Electric Castle
Skrillex în noroi, Justin Timberlake în fular! Cum a arătat distracția la Electric Castle 2016, cu cea mai mare furtună din toată istoria festivalului.
Două staruri, o furtună și o lecție despre ce înseamnă să fii artist: Skrillex a fost furtuna, Justin Timberlake s-a temut de ploaie. Așa se poate rezuma în câteva cuvinte prestația celor doi artiști la Electric Castle la o distanță de 9 ani.

Skrillex a dansat prin noroi, Timberlake a fugit de el. Edițiile Electric Castle 2016 și 2025 vor rămâne memorabile în istoria festivalului, nu doar din cauza vremii extreme, ci și prin contrastul flagrant dintre două mari nume ale muzicii internaționale: Skrillex și Justin Timberlake.
În mijlocul codului portocaliu de furtună, cu noroi până la gât și o cantitate record de precipitații, Skrillex, unul dintre cei mai mari DJ din lume, a demonstrat că înțelege cu adevărat cultura unui festival. A cântat în ploaie, s-a plimbat prin ploaie și prin noroi, a luat pulsul festivalului.

Ce-i drept, ajutat și de un public care nu a dat bir cu fugiții la primii stropi de ploaie, un public care nu a amorțit când pe scenă a apărut faimosul DJ, ci s-a dezlănțuit cum rar îți e dat să vezi când noroiul, literalmente îți ajunge până la gât.

Skrillex a stat în backstage cu echipa, fără mofturi, Justin Timberlake nu se mai vedea plecat de acolo!

Adam Dobie (Booking & Festival Programmer Electric Castle) a rememorat ediția din 2016, când pe perioada Electric Castle a fost cod portocaliu de furtună. El spune că lui Skrillex nu i-a păsat de ploaie, ba din contră, după concert, a ieșit să se plimbe prin festival, deși toată suprafața festivalului era acoperită de noroi. Mai mult, a ajuns chiar să mixeze spontan alături de un DJ clujean pe o scenă mai mică.

„Skrillex, un megaprofesionist, dar super relaxat. Imaginați-vă că show-ul lui a fost în plină furtună, a fost seara cu record de precipitatii din toată istoria EC, ori la noi când plouă… Nu i-a păsat, a stat cu echipa din backstage, apoi, după un super show, a ieșit prin festival, a vorbit cu festivalierii, a mers să asculte DJ locali, la un moment dat era pe o scenă mai mică și mixa cu un DJ din Cluj. Și vorbim de unul dintre cel mai bine plătiți DJ și producători din lume”, a spus Dobie într-un interviu pentru Libertatea.

Justin Timberlake, capul de afiș care n-a rezonat cu festivalul. Și nici publicul cu el!
Într-un contrast puternic, Justin Timberlake a părut deranjat de condițiile meteo și de atmosfera de festival. Deși, conform organizatorilor, venirea lui a fost tratată ca un moment de „schimbare a gravitației” pentru Electric Castle, realitatea nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
Justin Timberlake parcă s-a speriat de ploaie, părea că nu vrea să fie pe scenă, s-a chinuit să interacționeze cu fanii, s-a îmbrăcat mai degrabă pentru o excursie la munte, cu hanorac și fular, și tot a lăsat impresia că este nemulțumit de ploaie, de festival, de public. A început târziu concertul, l-a încheiat mai devreme, lăsând multe dintre hiturile sale pe dinafară. Și mai mult ca sigur nu a coborât să se plimbe prin festival, ci a căutat, mai degrabă, să plece cât mai repede spre următoarea destinație a turneului său european.

Aici trebuie menționat că și publicul a avut partea sa de vină. Preocupat mai degrabă de bifeze prezența la Justin Timberlake, cu sute de selfie-uri, măcar de-ar fi fost cu artistul, dar nu, în goana după like-uri, publicul nu s-a ridicat deloc la nivelul așteptărilor. Prea obosit, prea apatic, a mai bifat un concert, părând să uite totuși cine se află în fața lui pe scenă. Și asta spune multe despre diferența de generații și cum se trăiește un concert.

Înainte de concertul Justin Timberlake de la Electric Castle, Edmond Lenarth (Head of Booking & Festival Programmer) spunea în același interviu pentru sursa citată că „atunci când confirmi un nume ca Justin Timberlake, nu mai e vorba doar de «încă un headliner»”.
„Se schimbă gravitația festivalului. Totul începe să se învârtă în jurul acelui moment – și nu pentru că vrem noi, ci pentru că publicul, industria, chiar și colegii din echipă simt automat o miză mai mare. Când am avut răspunsul final (de la echipa lui Justin Timberlake – n.r) nu a fost un moment de euforie, ci unul de liniște: ok, asta o să rămână în istoria festivalului. Și acum construim în jurul lui, ca să-i dăm contextul și energia pe care le merită”.
Diferența între a cânta la un festival și a fi parte din el
Cert este un singur lucru: Justin Timberlake va rămâne în istoria Electric Castle, dar nu pentru motivele anunțate, nu pentru energia cu care a venit să cânte în România, ci pentru că a uitat ce înseamnă să fii artist, pe ploaie, pe vânt, pe caniculă sau pe îngheț.
Electric Castle 2016 a fost mai mult decât o ediție ploioasă: a fost o lecție despre ce înseamnă să fii artist, despre cum reacționezi când condițiile nu sunt perfecte și despre cât de mult contează să fii parte dintr-un moment colectiv, nu doar o prezență pe afiș.
Skrillex a înțeles asta și a devenit un simbol al acelui EC de poveste. Justin Timberlake… a rămas un nume, dar fără amintirea emoției pe care publicul o caută. Și poate că, în final, asta e diferența între a cânta la un festival și a fi parte din el.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: