Educație

UBB continuă cursurile HIBRID. Examenele de la sfârșitul anului universitar, exclusiv fizic

Conducerea Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat că studenții vor continua cursurile hibrid, așa cum au început semestrul al II-lea. Însă, examenele vor fi susținute fizic.

UBB continuă cursurile HIBRID. Examenele de la sfârșitul anului universitar, exclusiv fizic UBB continuă cursurile HIBRID. Examenele de la sfârșitul anului universitar, exclusiv fizic

 

 


Conducerea UBB a trimis un mesaj privind reorganizarea semestrului al II-lea al anului universitar 2021-2022 în condițiile ridicării stării de alertă.

 


În acest anunț, conducerea universității a explicat că revenirea rapidă la sistemul clasic ar putea bulversa „academic și administrativ” semestrul al II-lea, evidențiind și faptul că în prezent refugiații ucraineni ocupă spații ale UBB.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Dragi studenți, dragi colegi,


Așa cum am anunțat public, am analizat în Consiliul de Administrație al UBB modalitatea de continuare a activităților academice în semestrul al II-lea al anului universitar 2021-2022. 

Pe de o parte, avem experiența foarte bună cu învățământul la distanță/frecvență redusă la UBB (ca multe alte mari universități ale lumii) și cu derularea online a unor activități academice (mai ales în zone non-vocaționale/non-tehnice/non-experimentale, examinări în cadrul doctoratului etc.), în condițiile unei noi pedagogii universitare elaborată de UBB și ale recomandărilor Comisiei Europene de a analiza posibilitatea și rolul învățământului hibrid în învățământul superior.


Pe de altă parte, avem dorința autorităților naționale de a reveni rapid la formatul clasic, de dinainte de pandemie. Cu toate că înțelegem și apreciem dorința autorităților de a trece dincolo de constrângerile stării de alertă, nu recomandăm trecerea intempestivă care poate bulversa academic și administrativ semestrul aflat în derulare (inclusiv ajutorarea refugiaților în spațiile/cu resursele universităților), mai ales în cazul universităților mari, care au zeci de mii de studenți, și/sau ignorarea dezvoltărilor tehnice și de pedagogie universitară  realizate în ultimii doi ani”, a transmis conducerea Universității Babeș-Bolyai.

Examenele se susțin fizic

Astfel, conducerea spune că rațional ar fi ca acest semestru să continue în forma în care a început, adică în sistem hibrid, iar începând din anul universitar viitor toți studenții să meargă la facultate în sistem clasic. De asemenea, examenele de la sfârșitul anului universitar se vor desfășura exlusiv fizic.

O decizie finală în privința reorganizării semestrului al II-lea va fi luată luni, 14 martie, la ședința Senatului UBB:

„Din punctul nostru de vedere, rațional ar fi fost să continuăm în învățământul superior activitățile așa cum au fost începute în semestrul al II-lea – oricum, cele mai multe programe se desfășoară deja în format hibrid –, reluând, ca trecere graduală, examenele de la sfârșitul semestrului în format clasic și, apoi, începând cu noul an universitar, să avem activitățile academice doar în format clasic (acreditat), augmentat de elemente hibride acolo unde ne-ar permite reglementările convenite în baza unei analize/dezbateri naționale solicitate de strategia Comisiei Europene pentru universități.

UBB este o instituție care țintește standardele internaționale, dar, în același timp, care trebuie să respecte strict reglementările naționale, autonomia proprie putându-se manifesta fără a ieși din cadrul reglementărilor naționale. 

Prin propunerea făcută am încercat să îmbinăm cât mai bine toate aceste constrângeri, deși sinteza dintre teză și antiteză este dificilă în acest caz. Soluția Consiliului de Administrație al UBB va fi discutată luni (14 martie 2022) în cadrul ședinței Senatului UBB, unde, dincolo de discuția legată de aprobare, ținând cont și de prezența în număr mare a studenților, am solicitat să avem și o dezbatere mai generală pe principii, care poate ne ajută să facem împreună sinteze și mai bune”, a adăugat instituția.

CITEȘTE ȘI:

Când se întorc studenții UBB fizic la cursuri? Rector: „Va fi o perioadă de tranziție”

Universitățile ar putea continua cursurile online! Ministrul Cîmpeanu a anunțat scenariul după ridicarea stării de alertă

Ultimele Stiri
abonare newsletter