Educație

Școli fără autorizație de funcționare în Cluj. Elevii merg la ore în locuri fără apă potabilă și cu WC-uri în curte

În 2019, există în județul Cluj încă școli care nu au autorizație de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică. Unele au încă toalete în fundul curții, iar unele nu au apă potabilă.

În județul Cluj nu sunt autorizate de 77 de obiective reprezând unități școlare sau structuri ale acestora (săli de sport, internate, cantine, ateliere, spălătorii etc). Șapte dintre aceste obiective sunt din mediul urban, iar restul de 70 de obiective sunt în mediul rural.

Școala unde elevii fac sport în sălile de clasă

Peste 700 de elevi clujeni care învață la una dintre cele mai renumite școli din oraș fac sport în săli de clasă, iar sala de sport nu este renovată pentru că are statut de monument istoric. Sala de sport a Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” care funcționa într-o clădire clasificată în categoria monumentelor istorice a fost închisă încă din 2017 din cauza deficiențelor structurale. Pereții sunt scorojiți, iar structura acoperișului este deteriorată. Potrivit DSP Cluj, acoperișul este vechi, neetanș cu infiltrații, iar pereții și lemnăria sunt degradate.


Probleme la un liceu și o grădiniță din Dej

La Liceul Tehnologic „Someș” din Dej clădirea școlii are instalații sanitare neetanșe, iluminat artificial neuniform și insuficient, iar clădirea este degradată. Cu toate acestea, DSP Cluj menționează că în momentul de față se fac lucrări de reparații. De asemenea, clădirea în care copiii ar trebui să învețe practic ce li se predă la școală, cea în care se țin atelierele, este degradată și nefuncțională.

Tot în Dej, Grădinița cu orar prelungit „Arlechino” nu are circuite funcționale corespunzătoare în spațiile de curățare, spălare și tocare a cărnii, legumelor, ouălor. De asemenea, nu există un spațiu de păstrare a materialelor de curățenie și dezinfecție.


Școală fără încălzire

La Colegiul Tehnic din Turda, acoperișul internatului și cel a al splătoriei este vechi, parțial neetanj, iar instalația de încălzire este nefuncțională. De asemenea, instalațiile sanitare sunt neetanșe. Probleme există și la sala de sport, tot la instalațiile sanitare, iar pereții interiori sunt degradați.

Grădinița cu orar prelungit „Pinocchio” din Câmpia Turzii are acoperișul vechi și infiltrații în pereți și tavane.


Fără toaletă și fără apă potabilă

Elevii din mai multe localităţi din Cluj merg încă la toaletă în fundul curţii şi nu au apă potabilă curentă. Peste 50 de inutăți de învățământ nu au apă potabilă. La unele dintre ele, cum ar fi grădinița și școala din satul Mera, se lucrează la această problemă.  La școala Școala Gimnazială cu Grădiniță de 4 ore din Buza, sursa de apă este o fântână cu hidrofor. Aceeași este situația și în satul Feiurdeni, din comuna Chinteni și în satul Huta și în satul Strâmbu.

De asemenea, există 21 de școli unde elevii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte, fiindcă nu au una interioară.


Alte probleme

Școala cu clasele I-IV și grădinița din satul Huta funcțonează într-o casă particulară, la fel ca grădinița din satul Strâmbu.  Au două camere, mobilate din donații, și vor împărți baia cu proprietarul locuinței. Așa a fost dintotdeauna în satul care are prea puțini copiii ca să primească finanțare pentru construirea unei școli adevărate.


În satul Huta din comuna Chiuiești nu a existat niciodată o școală propriu-zisă. Mulți ani, copiii au învățat alfabetul în casa unei unei localnice. În sat sunt 6 copii de grădiniță și 6 de școală primară care merg la ore în casa unui alt localnic, care a pus de câțiva ani la dispoziția școlii o parte din locuința sa.

Grădinița din satul Someșu-Rece Uzină are curtea comună cu o locuință, elevii se încălzesc cu sobe metalice, iar pereții și tâmplăria sunt degradate. Sobe metalice există și în Școala cu clasele I-IV din Agriș, comuna Iara, în Mărișel (cătun), în Podeni – comuna Moldovenești

La Școala cu clase I-IV și grădiniță din satul Plaiești, pardoseala este degradată în sala de gimnastică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter