Educație

Practică plătită și locuri de muncă asigurate pentru elevii clujeni. Terapia se implică în promovarea învățământului dual

Din ce în ce mai mulți angajatori se implică în demersurile Inspectoratului Școlar Județean Cluj de atragere a tinerilor spre clasele de învățământ dual. Compania farmaceutică Terapia va începe din acest an să pregătească elevi pe care ulterior să îi angajeze.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus și directorul general al Terapia Dragoș Damian Inspectorul școlar general Valentin Cuibus și directorul general al Terapia Dragoș Damian

Liceele clujene au profesori de calitate, au elevi de calitate, concurența este una sănătoasă, iar șansele ca tinerii să ajungă ce își doresc în viață cresc exponențial cu cât liceul este mai bun. Învățământul dual este o alternativă bună, ținând cont că există numeroși angajatori care au nevoie de oameni calificați. Pentru promovarea învățământului dual, reprezentanții ISJ Cluj au inițiat o campanie de informare atât a elevilor, cât și a părinților cu privire la beneficiile pe care acest tip de învățământ le poate avea asupra viitorului copiilor.

„Vom încerca să lansăm un proiect în care credem cu toții foarte mult, care credem că este absolut necesar pentru dezvoltarea economiei românești și nu cred că sunt cuvinte mari pentru că eu chiar cred că este necesar, în special după o perioadă în care învățământul profesional a avut de suferit. Lucrurile au început încet încet să se pună pe picioare, dar ceea ce ne-a determinat să demarăm acest proiect este reticența în primul rând a părinților și nu numai. Uneori și a școlilor, uneori și a administrațiilor locale, ceea ce rezulta și din sondajele pe care le-am făcut în rândul elevilor, în care se arată că 90-95% vor liceu, fără să știe în ce măsură tânărul este potrivit pentru a urma cursurile unui liceu”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.


Terapia va lucra anul acesta cu 28 de elevi

Pentru anul școlar 2019-2020 se pune mult accentul pe liceele cu sistem de învățământ dual. Din acest motiv au fost înființate 16 clase de acest fel la mai multe școli din Cluj-Napoca. Pe 28 dintre acești elevi îi așteaptă practică plătită la Terapia Cluj, iar pe viitor li se asigură un loc de muncă în cadrul companiei. Scopul acestor tipuri de parteneriate este și de a determina tinerii să rămână în țară, să nu caute locuri de muncă peste hotare.

„Cred că este un proiect care ajută să facem o Românie mai durabilă. Sunt câteva elemente pe care noi le-am evaluat pentru acest proiect. În primul rând dăm în fiecare an o șansă pentru 28 de copii. Ne dorim ca pe parcursul a trei ani să ajungem la 84 de copii care să aibă acces atât la o educație de liceu, dar și de un job și o carieră în mână. Al doilea lucru pe care Terapia dorește să îl atingă este să dezvoltăm o nouă generație de operatori chimiști care lucrează pe echipamente extrem de sofisticate. Sper ca în cel mai scurt timp să reușim să facem un tur al Terapiei ca să vedeți cât s-a schimbat. Al treilea obiectiv, care este unul de suflet, este să reținem acești oameni în România. Să nu mai plece. Între trei și cinci ani, salariile pe care noi le vom oferi vor fi între 800 și 1.000 de euro net pe lună, ceea ce înseamnă că nu există niciun motiv ca ei să meargă în altă țară pe 2.000 de euro, dintre care o mie să îi dea doar pe șederea acolo. Dacă se vor angrena mai mulți operatori industriali în acest proiect care au un deficit de forță de muncă și dacă mult mai multe inspectorate școlare vor avea angajamentul pe care l-a avut cel din Cluj eu cred că vom crea noua generație de industriași, de muncitori în fabrici. Vrem să nu mai lăsăm copiii din generația care vine să plece în străinătate. Sper să devină un proiect la nivel național. Vom aloca sume suplimentare pentru a promova învățământul dual în zonele în care sau nu s-a aflat de el”, a explicat Dragoș Damian, CEO Terapia.


Meseriile sunt viitorul

Reprezentanții ISJ Cluj insistă asupra învățământului dual atât din cauza faptului că nu tuturor copiilor li se potrivește liceului, cât și din cauza faptului că părinții și elevii nu înțeleg că meseriile s-au schimbat și se lucrează în condiții bune, pe salarii mai mult decât decente. CEO-ul Terapia confirmă că trebuie să se explice mai bine importanța învățământului dual.

„Principala problemă este rezistența părinților, care nu este o rezistență organică, ci mai mult o necunoaștere a proiectului. Atunci când l-am prezentat la liceul Ana Aslan au rămas uimiți că vor primi o bursă de 600 sau 700 de lei pe lună. Nu este o sumă mică pentru un copil”, a adăugat Dragoș Damian.

Ultimele Stiri
abonare newsletter