Educație

EVALUARE NAȚIONALĂ. Avem rezolvarea subiectelor la limba română. Profesor clujean: Subiecte accesibile și pentru elevul de 6, și pentru elevul de 10

Elevii de clasa a VIII-a au primit la subiectele la română, la examenul de evaluare naţională, poezia „Ploaia” de Magda Isanos. Elevii au avut de argumentat de ce textul aparţine genului liric. De asemenea, un alt subiect a fost redactarea unei compuneri despre o întâmplare la o competiţie sportivă.

"Mie mi s-a părut un subiect foarte accesibil, având în vedere că în clasa a VIII-a se reia genul liric și se insistă asupra lui, cel puțin în primul semestru se face numai genul liric. Și mai ales, că s-a dat și la sportivi, la secțiunea specială, tot genul liric. Din punctul meu de vedere a fost un subiect ușor, accesibil. De asemenea, subiectul de la 2B, compunerea narativă, mi s-a părut generos. Elevii pot relata orice întâmplare. Pe partea de literatură, gradul de dificultate mi s-a părut mediu", a declarat pentru Monitorul de Cluj Mirela Tomoiagă, profesoară de limba română la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca.

Aceasta a mai spus că subiectele au fost accesibile "și pentru elevul de 6, și pentru elevul de 10".


"La partea de gramatică nu am sesizat cerințe, construcții, anunțuri sau formulări care să ridice probleme. Nu mi s-a părut nimic ieșit din comun. Au avut de construit o atributivă introdusă prin «să». Din punctul meu de vedere, așa cum i-am pregătit noi pe elevi, nu ar trebui să fie probleme, noi am lucrat variante mult mai grele. Mi s-a părut un subiect accesibil și pentru elevul de 6 și pentru elevul de 10. Elevii noștri au spus foarte bucuroși, au știut, au zis că s-au descurcat bine, erau mulțumiți", a mai spus aceasta.

Ministerul Educaţiei a publicat baremul pentru proba de limba română la evaluarea naţională 2017.


Potrivit variantei 4 de notare și pornind de la poezia lui Isanos, elevii au avut de scris câte un sinonim pentru două cuvinte subliniate din text: "melodia", "apărea". Potrivit baremului răspunsurile corecte erau cuvintele "cântecul" și "se ivea".

Apoi, elevii au avut de menționat rolul cratimii din "și-n alte dăți". Răspunsul corect era că marchează rostirea legată a două cuvinte sau căderea unei vocale.


O altă cerință era să precizeze două cuvinte din prima strofă a poeziei care conțin diftong. Potrivit baremului, cuvintele "ploi", "auzeam", "noaptea", "rămuroasă", "iarba", toate erau răspunsuri corecte.

Elevii au avut de numit tipul de rimă din ultima strofă. Răspunsul corect era rimă împerecheată.


Apoi, absolvenții clasei a VIII-a au avut de transcris două figuri de stil diferite din poezie precizând și felul lor. Conform baremului, "ploi verzi" - epitet și "pământul cum respiră"  - personificare erau răspunsurile corecte.

La subiectul al doilea, elevii au avut de formulat mai multe cerințe după ce au lecturat un text. La varianta 4 a baremului, răspunsurile corecte erau următoarele: "Cronometrajul electronic a apărut în anul 1968" și "Recordul de viteză de 44,72 km/h a fost stabilit la Campionatul Mondial de la Berlin".


Elevii au avut de transcris propoziția principală și propoziția subordonată din fraza următoare, precizând felul subordonatei: "Oamenii nu pot să simtă viteza în mod direct".

Propoziția principală era "Oamenii nu pot", iar cea subordonată "Să simtă viteza în mod direct", care era o propoziție subordonată completivă directă. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter