Educație

Semnal de alarmă privind siguranța elevilor în școli, după decesul fetei din Geaca: „Câte tragedii trebuie să mai aibă loc... ?”

Decesul elevei de 14 din Geaca putea fi evitat cu o banală manevră, predată în prima zi la cursurile de prim-ajutor. Din păcate, însă, acestea lipsesc din școlile din România, arată Alexandra Oană.

Semnal de alarmă privind siguranța elevilor în școli, după decesul fetei din Geaca. FOTO: Depositphotos.com Semnal de alarmă privind siguranța elevilor în școli, după decesul fetei din Geaca. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Eleva din comuna Geaca a decedat marți, după ce, săptămâna tercută, s-a înecat cu un jeleu într-una dintre pauze. Tânăra era inconștientă la momentul sosirii echipajului SMURD, circa 10 minute mai târziu, și a fost transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul pentru Copii Cluj, unde a fost internată până la momentul decesului.

 


Viața elevei putea fi salvată cu manevra Heimlich, predată în cadrul oricărui curs de prim ajutor. Din păcate, însă, astfel de cursuri nu se predau în școli, dar nici profesorilor și educatorilor care îi supraveghează pe elevi în școli. 

Alexandra Oană, consilier local al municipiului Cluj-Napoca și profesor la un liceu din oraș, a tras un semnal de alarmă privind siguranța elevilor în școli, făcând apel la autorități să ia măsuri, înainte să mai apară vreo tragedie.


„După o săptămână de comă profundă, azi a murit fetița care s-a înecat cu jeleu într-o școală din Cluj. O banală manevră Heimlich ar fi salvat-o, dar cursurile de prim ajutor lipsesc din școlile din România. La fel cum lipsesc și alte cursuri vitale precum simulare în caz de cutremur, evacuare în caz de incendiu, siguranța în trafic etc, predate constant și temeinic. 

S-a discutat mult în ultima perioadă despre performanță școlară, materii, examene. Însă, înainte să ofere toate acestea, școala trebuie să fie, în primul rând, un loc care să garanteze siguranța fizică și emoțională a copiilor. Acesta e nivelul elementar. Niciun părinte care își lasă copilul la școală nu ar trebui să trăiască cu întrebarea dacă îl va recupera sau nu teafăr la finalul cursurilor”, a arătat Alexandra Oană, într-o postare pe pagina sa de Facebook


La fel ca simulările în caz de cutremur, incendiu și noțiuni de siguranță în trafic, cursurile de prim ajutor ar trebui să facă parte din pregătirea elevilor, susține consilierul local.

„Cu toate acestea, siguranța copiilor în școală e un subiect ce lipsește de pe agenda celor care fac acum legile educației.


  • Ne garantează cineva că elevii vor beneficia de prim ajutor calificat în caz de accident? 
  • Ne garantează cineva că elevii sunt protejați împotriva incendiilor și că știu ce să facă în caz că izbucnește unul?
  • Ne garantează cineva că școlile nu vor cădea peste copii în caz de cutremur?
  • Ne garantează cineva că elevii se pot deplasa în siguranță în jurul școlii sau că beneficiază de transport sigur dacă fac naveta?

A ignora în continuare aceste lipsuri înseamnă că moartea acestei fetițe nu înseamnă nimic pentru autorități. Câte tragedii trebuie să mai aibă loc înainte să vorbim concret și aplicat despre lucrurile acestea?”, a mai spus Oană.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

A murit eleva de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu. Era internată la ATI la Spitalul de Copii Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter