Economie

România a început discuțiile de aderare la OCDE. Ambasador: „Intrarea în OCDE va reprezenta o ancoră de stabilitate și prosperitate”

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, marți, deschiderea negocierilor de aderare cu România.

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, marți, deschiderea negocierilor de aderare cu România. Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, marți, deschiderea negocierilor de aderare cu România.

 

 


Invitația adresată României înseamnă că țara poate deveni membră a grupului de economii dezvoltate din care fac acum parte 38 de țări, inclusiv SUA, Germania, Franța, Japonia, Danemarca, Elveția. Alături de România, marți au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.

 


Aderarea la această organizație se află pe agenda de politică externă din 2004, candidatura României fiind înnoită în mai multe rânduri. OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

OCDE menționează progresele pe care România, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru le-au făcut, state care au depus și cereri de aderare. 


Luca Niculescu, Ambasadorul României la Paris, a afirmat că, alături de NATO și UE, aderarea la OCDE va reprezenta „o ancoră de stabilitate și prosperitate pentru România”:

„O zi mare. România a fost invitată azi să înceapă discuțiile de aderare la OCDE. După NATO și UE, intrarea în OCDE va reprezenta încă o ancoră de stabilitate și prosperitate pentru România. Pentru că OCDE nu este doar clubul țărilor care dețin 70 % din producția și comerțul globale și 90 % din nivelul mondial al investițiilor directe. Este asocierea unor țări care împărtășesc aceleași valori și principii, care cred în democrație, stat de drept, drepturile omului, care au o economie de piață deschisă și transparentă. 


Sediul OCDE este la Paris iar aderarea la această organizație se află pe agenda de politică externă din 2004, candidatura României fiind înnoită în mai multe rânduri. Încă de la începutul mandatului meu, începerea negocierilor de aderare la OCDE a fost printre principalele obiective.  Au fost zeci de delegații și sute de întâlniri cu reprezentanții OCDE și cu cei ai statelor membre (38, în clipa de față) pentru a pleda cauza României. Toate instituțiile României au promovat acest demers. Președintele României și colegii din Administrația Prezidențială, Guvernul (și toate guvernele care s-au succedat), reprezentanții Parlamentului, ai patronatelor, ai sindicatelor, ai societății civile. A fost chiar un «obiectiv de țară»”, a declarat Luca Niculescu.

În curând vor începe discuțiile pentru aderare, un proces în care vor fi implicate practic toate instituțiile statului român, mai arată ambasadorul, iar România participă deja la multe comitete OCDE și a aderat la multe instrumente juridice iar perioada următoare va aduce o colaborare tot mai strânsă cu organizația.


Decizia, salutată de președintele Iohannis

Potrivit președinției României, aceasta ar fi decisă să facă toți pașii necesari pentru a deveni membră a organizației.

„Salut călduros decizia OECD de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulțumesc Secretarului General Mathias Cormann și statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OECD, cu energie și determinare”, a transmis președintele Iohannis pe Twitter.

La rândul său, ministrul de Externe al României a transmis că începerea negocierilor de aderare la OECD reprezintă „un mare succes al eforturilor noastre diplomatice”.

„Suntem recunoscători Secretarului General Mathias Cormann și echipei sale. România este angajată să lucreze din greu către atingerea obiectivului de a deveni un membru deplin!”, a transmis Bogdan Aurescu.

Ce condiții trebuie să îndeplinească România?

Pentru a deveni membru OCDE, România trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • apartenenţa la un set comun de valori şi principii: principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţă economică, buna guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participare activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare, respectarea acquis-ului OCDE;
  • contribuţie efectivă la procesul de peer learning din OCDE şi capacitatea de a influenţa pozitiv deciziile structurilor organizaţiei;
  • aderarea la OCDE trebuie să conducă la efecte pozitive atât asupra candidatului, cât şi asupra organizaţiei;
  • considerente globale: reflectă relevanţa candidatului pentru aspiraţia organizaţiei de a dezvolta politici globale şi include principiul diversităţii geografice.

CITEȘTE ȘI:

Mesaj pentru București: „Nu intrați în Schengen fără respectarea supremației dreptului european”

Ultimele Stiri
abonare newsletter