Politică

Mesaj pentru București: „Nu intrați în Schengen fără respectarea supremației dreptului european”

România nu poate adera la Spațiul Schengen dacă nu respectă deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, atenționează reprezentanta la București a Comisiei Europene.

Dacă nu respectă deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, România nu are vreo șansă de a adera la Spațiul Schengen Dacă nu respectă deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, România nu are vreo șansă de a adera la Spațiul Schengen

 

 


Dacă nu respectă deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, România nu are vreo șansă de a adera la Spațiul Schengen, scrie RFI România

 


Șefa Reprezentanței la București a Comisiei Europene, Ramona Chiriac, a tras un semnal de alarmă cât se poate de clar pentru guvernul de la București.

„Recenta decizie a Curţii de Justiţie reafirmă un principiu asupra căruia noi ne-am exprimat constant, clar şi neechivoc: supremaţia dreptului european asupra celui naţional, principiu fundamental, fără de care nu poate funcţiona UE, asumat de orice stat membru la data integrării europene. Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a CCR contrară dreptului european”.


Întrebată dacă România mai poate spera la aderarea la Spațiul Schengen, în condițiile nerespectării deciziei Curții de la Luxemburg, șefa Reprezentanței Comisiei Europene a dat un răspuns clar:

„Nu. Aşa cum spuneam, supremaţia dreptului european e un principiu fundamental”.


Ramona Chiriac a reamintit că România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale.

CITEȘTE ȘI:

Câți bani a alocat Guvernul din fondul de rezervă localităților din Cluj, în decembrie?

abonare newsletter