Economie

Tinerii pot primi până la 40.000 de euro pentru deschiderea de ferme

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/29_ziua/06 fermier.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />De ieri se pot depune proiectele de finanţare în vederea obţinerii fondurilor nerambursabile.</p>

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a dat startul la o nouă sesiune pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Naţional de  Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013.

Aceasta ar putea fi ultima sesiune potrivit directorului adjunct a APDRP Cluj Vakar Istvan, dar este şi cea mai avantajoasă de până acum, atât din punct de vedere al sumelor, cât şi a condiţiilor de primire a banilor.

Şanse de întinerire a populaţiei agricole


Programul s-a bucurat de succes în judeţul Cluj. „Am avut sute de dosare care au fost acceptate în sesiunile precedente. Estimez că numărul acestora va creşte în ediţia actuală datorită condiţiilor net mai bune”, declară directorul adjunct al APDRP Cluj.

„Terenul nelucrat din prezent este o cauză a îmbătrânirii populaţiei. Avântul în prelucrarea pământului, regăsit după preluarea parcelelor de la comunişti, a dispărut odată cu vârsta. Astfel de proiecte sunt o şansă de întinerire a agricultorilor români, însă e necesară şi existenţa unei legislaţii care să împiedice fărâmiţarea exploataţiilor”, spune Grigore Onaciu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională.

Sume mai mari decât în sesiunile precedente

Sprijinul minim pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiune minimă, faţă de 10.000 de euro în sesiunile precedente. În cazul extinderii exploataţiei agricole, suma pentru instalarea fermierului poate ajunge la 40.000 Euro/exploataţie, aproape dublu în comparaţie cu cei doar 25.000 care erau alocaţi în ediţiile anterioare.

Fondurile nerambursabile alocate pentru această sesiune sunt de 50 de milioane de euro.

Banii vin în două tranşe

Suma va fi acordată în două tranşe de plată. Primul virament, într-un procent de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, iar cel de-al doilea va fi de 40% din totalul sprijinului.

„Deja sunt participanţi la sesiunile precedente, care au primit sumele aferente primei tranşe şi au aplicat deja pentru tranşa a doua”, spune Vakar Istvan.

Unde se depun proiectele?

Depunerea proiectelor aferente Măsurii 112 se face la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit al APDRP, zilnic, în intervalul orar 09:00 – 14:00.
Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este vineri, 13 ianuarie 2012, ora 12:00, conform Anunţului cererii de proiecte pentru Măsura 112, disponibil pe pagina de internet a APDRP, www.apdrp.ro.   

Cine poate participa?

Solicitantaţii eligibili sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă se încadrează în dimensiunea economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (Unitatea de Dimensiune Economică). UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE).

Ultimele Stiri
abonare newsletter