Economie

Vrei o afacere? Află cât poţi lua de la stat

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/07_ziua/andreea-paul-vass.jpg" border="0" alt="Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc" title="Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, susţine că dacă sunt utilizate toate facilităţile acordate de stat pentru stimularea antreprenoriatului debutant, planul de afaceri se poate ridica la 110.000 euro" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Tinerii întreprinzători pot porni o afacere de 110.000 euro cu ajutorul statului.</p> <p>„Dacă sunt utilizate facilităţile acordate de către stat integral în programul prin care stimulăm antreprenoriatul tânăr debutant, atunci planul de afacere se poate ridica cu lejeritate la 110.000 euro”, susţine Andreea Paul Vass, consilierul de stat al premierului Emil Boc.</p> <p>Tinerii de până în 35 de ani care vor să înceapă o afacere şi au mai fost asociaţi sau acţionari la vreo firmă pot lua 10.000 de euro de la stat, în cadrul unui program guvernamental aprobat săptămâna trecută de Guvern. Andreea Paul Vass a explicat însă într-un material că informaţiile potrivit cărora afacerea finanţată prin acest program se poate ridica la maximum 20.000 euro sunt greşite, deoarece nu se ia în calcul tot pachetul de facilităţi pus la dispoziţia tânărului debutant în afaceri.</p>

“Dacă sunt utilizate facilităţile acordate de către stat integral, atunci planul de afacere se poate ridica cu lejeritate la 110.000 euro. Din aceştia, 10.000 euro sunt nerambursabili, iar 100.000 euro reprezintă creditul maxim ce poate fi garantat de stat pentru cofinanţare. Garanţia se poate acordă în cuantum de maximum 80.000 euro, dar nu mai mult de 80% din valoarea creditului”, a explicat Vass.

Fără „contacte” cu funcţionari

Ea a mai precizat că selecţia proiectelor se va face on line, de o aplicaţie software, în condiţii de maximă transparenţă. „Prin intermediul acestui soft am urmărit ca beneficiarii să nu intre în contact cu funcţionarii publici. Tânărul intră pe site-ul www.aippimm.ro, completează on line cele şapte secţiuni ale planului de afaceri, iar la fiecare secţiune aplicaţia îi va genera automat un punctaj. Aplicantul poate completa informaţiile solicitate şi etapizat, revenind în punctul în care a părăsit aplicaţia”, a menţionat consilierul. Totuşi, tinerii vor trebui să intre în contact cu funcţionarii publici o dată, la semnarea contractelor de finanţare.


Criteriile de alegere?

În ceea ce priveşte cele şase criterii în funcţie de care sunt alese proiectele, acestea vizează domeniul de activitate al firmei, numărul de locuri de muncă create, ponderea investiţiilor, mediul rural sau urban unde se creează întreprinderea, potenţialul creativ sau inovativ al planului de afaceri şi schema de finanţare solicitată, respectiv cofinanţarea proiectului cu un credit bancar sau autofinanţare. Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 puncte, iar punctajul minim pentru accesarea programului este de 60 puncte.

Pentru informare, instruire şi asistenţă, clujenii care doresc să pornească o afacere cu banii statului se pot adresa oficiului teritorial al AIPPIMM. În plus, informaţii suplimentare se găsesc şi pe site-ul AIPPIMM, unde există o secţiune special dedicată programului.


De ce numai sub 35 de ani?

Andreea Paul Vass a mai explicat că decizia de a acorda fonduri nerambursabile pentru începerea unei afaceri doar celor sub 35 de ani are la bază faptul că acest grup ţintă este o categorie socială dinamică, activă, cu idei îndrăzneţe de afaceri, dar fără resurse financiare. „Pentru celelate categorii de potenţiali întreprinzători există surse complementare de finanţare publică, cum este cazul programului START sau al schemelor de ajutor de stat destinate IMM-urilor, în cadrul cărora se acordă fonduri nerambursabile de până la 200.000 euro. Mai mult de atât, în România, unul din patru tineri nu îşi găseşte un loc de munca. Iar cei care îşi găsesc un loc de muncă sunt slab remuneraţi şi nu pot acumula rapid capitalul necesar pentru deschiderea unei afaceri”, a explicat consilierul Primului-ministru. Ea a mai menţionat că, potrivit unui studiu despre antreprenoriat realizat în 2010 în rândul studenţilor a arătat că peste 70% din ei s-au gândit să demareze propria afacere, dar că intenţiile lor se concretizează doar în aproximativ 17% dintre cazuri, din cauza acccesului limitat la finanţare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter