Economie

Oferta clujeană de afaceri la cheie devine tot mai mare şi mai diversă

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/06_ziua/05 magazin inchis gratii lacat rp 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Neprofitabilitatea, coroborată cu lipsa perspectivelor de creştere, îi determină pe mulţi afacerişti să îşi vândă business-urile.</p>

Nu doar oferta, ci şi cererea pentru afaceri la cheie pare a fi crescut pe piaţa clujeană, numărul celor interesaţi să cumpere fiind în creştere, conform reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, care se ocupă de astfel de tranzacţii.

Posibilitatea de a cumpăra mai ieftin decât ar fi o investiţie de la 0 îi face pe mulţi să treacă peste riscurile preluării unui business cu probleme.


„Potenţialii cumpărători iau în calcul că cel care vinde nu are calitate, preţ sau trafic”, spune Cosmin Pop, reprezentantul agenţiei Eden Imobiliare. „Sincer, nu aş cumpăra o astfel de afacere, pentru că în momentul de faţă sunt puţine afaceri care merg, însă tot ce se vinde acum e mult sub preţul pieţei şi pot exista amatori”, adaugă Ovidiu Stan, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român.

De la centre SPA sau fitness până la pizzerii, pensiuni, brutării sau spălătorii auto, orice afacere poate fi cumpărată acum la cheie.


„Conceptul de afacere la cheie a apărut de doi, trei ani în Cluj, iar de atunci atât oferta, cât şi cererea au început să crească”, spune Cătălin Priscorniţa, agent Blitz Imobiliare.

Ce se vinde concret?


Majoritatea celor care vând afaceri la cheie nu deţin şi spaţiul, iar în cazul în care şi imobilul este în proprietatea afaceristului se preferă închirierea acestuia. Astfel, se vinde aparatura şi amenajarea spaţiului, vadul comercial şi brandul, în timp ce imobilul în care se găseşte business-ul se închiriază de la proprietar.

Sunt practic implicate trei părţi în procesul de vânzare – cel care vinde afacerea, proprietarul imobilului şi cel care preia afacerea. Nu trebuie confundată cu cesiunea de părţi sociale, activitate care implică preluarea firmei, cu imobil, debite şi creanţe.


Cu cât şi în cât timp se vinde?

Preluarea unei afaceri, fără achiziţia imobilului, se poate realiza cu sume cuprinse între 5.000 de euro, pentru un business care implică personalizarea de şepci, cani sau tricouri, de exemplu, şi 200.000 de euro pentru o fabrică.


Preţurile pentru un club variază, în general, între 50.000 şi 100.000 de euro, iar cele pentru o pizzerie, între 10.000 şi 20.000.

Cumpărarea unui restaurant cu bar şi terasă, în zona centrală a oraşului cu tot cu imobil poate ajuge la 800.000 de euro.

„Sunt afaceri care se vând după o lună, dar sunt şi care aşteaptă peste un an pentru a găsi potenţiali cumpărători. Pentru o afacere bună e interes, dacă chiria e în parametri normali şi suma de preluare a afacerii e tot convenabilă”, spune agentul Blitz Imobiliare.

Cine cumpără?

„Cumpărătorii sunt fie oameni care nu au timp pentru amenajarea spaţiului, fie cei care nu au foarte mulţi bani şi preiau o afacere la cheie pe bani mai puţini, asumându-şi şi riscul de a nu reuşi să o facă funcţională”, precizează Cătălin Priscorniţa.

În lista cu preferinţe la achiziţie se numără magazinele alimentare, barurile, pizzeriile, conform reprezentantului Eden Imobiliare.

Nu toate afacerile sunt pe pierdere

Izolat, se întâlnesc şi situaţii în care business-ul este profitabil. „Majoritatea afacerilor care sunt spre vânzare sunt, într-adevăr, pe pierdere, însă sunt şi afaceri profitabile care se comercializează. Spre exemplu, deţinătorul unei afaceri din oferta noastră vrea să vândă pentru că manageriază business-ul de peste 30 de ani şi îşi doreşte o pauză”, spune Cătălin Priscorniţa.

abonare newsletter